Ishrana

Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3, poznat još kao niacin ili nikotinska kiselina, prirpada grupi B kompleks. Kao i svi vitamini iz B grupe, neophodan je za metabolisanje proteina, masti i šećera, ćelijsko disanje i stvaranje energije. Vitamin B3 je zadužen za proces detoksikacije organizma od raznih štetnih…

Čitaj višeVitamin B3 – niacin

Šta su proteini?

Proteini su esencijalni elementi (kao i voda) i predstavljaju osnovne gradivne elemente za funkcionisanje našeg organizma, proteini su potrebni za zdravlje. Predstavljaju bitan deo zdrave i izbalansirane ishrane. Proteini su od velike važnosti za oporavak svih tkiva, uključujući organe i…

Čitaj višeŠta su proteini?

Šta je imunitet?

Imunitet predstavlja sposobnost tela da spreči napade patogena. Patogeni su mikroorganizmi (bakterije i virusi) koji izazivaju razne bolesti i kojima smo svakodnevno izloženi. Na površini patogena nalaze se antigeni koji stimulišu imuni odgovor u telu. Imuni odgovor tela predstavlja odbrambeni…

Čitaj višeŠta je imunitet?

Šta je autofagija?

U bukvalnom prevodu, autofagija znači jedenje samog sebe. Odnosno, to je dobra detoksikacija organizma (oštećenih ćelija), što omogućava da se obnove i stvore nove, zdravije ćelije. Takođe, predstavlja i odličan metod za gubitak viška kilograma, Uprošćeno, autofagija je sposobnost zdrave…

Čitaj višeŠta je autofagija?

Suvo grožđe – riznica zdravlja

Suvo grožđe je dobar izvor energije i sadrži dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa. Puno je dijetalnih vlakana i mnogih fitonutrijenata. Odličan je izvor vitamina B kompleksa: folne kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, kao i velikog broja minerala: gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra, mangana, cinka i flora. Suvo grožđe nastaje sušenjem grožđa i…

Čitaj višeSuvo grožđe – riznica zdravlja

Šta su to pektini?

Pektini su jedna od najkorisnijh materija za čovekov organizam. U pitanju je vrsta rastvorljivih vlakana, nalaze se u voću i povrću. U prisustvu tečnosti, prilikom zagrevanja pektini se pretvaraju u gel. Takođe, ova vlakna, nakon što ih pojedemo, pretvaraju se…

Čitaj višeŠta su to pektini?

Korijander

Krojander se koristi u kuhinjama širom sveta, a naročito u indijskim, latino i afričkim kuhinjama. Postoji lišće, ulje i seme korijandera. Nutritivne vrednosti jedne kašičice korijandera: Kalorije 5 Ugljeni hidrati 1 g Masti 0,5 g Proteini 0,5 g Korijander se…

Čitaj višeKorijander

Lekovitost kruške

Kruške su jednostavno, hranljivo i lekovito voće. Pomažu u mnogim funkcijama u organizmu, a pored toga su veoma ukusne i sočne. Kruške su dobre za mršavljenje, probavu, imunološki sistem, metabolizam, cirkulaciju i još mnogo toga. Po pravilu, kruška je gornji…

Čitaj višeLekovitost kruške

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno predstavlja vrstu brašna koje se dobija mlevenjem celih i osušenih zrna kukuruza. Predstavlja bašno od celog zrna, jer sadrži ljusku kukuruza, klicu i endosperm (tkivo nastalo unutar semena). Kukuruzno brašno je obično žuto. Takođe, može biti belo ili…

Čitaj višeKukuruzno brašno

Vitamin B12

Vitamin B12 u ljudskom organizmu deponuje se u jetri. Nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Kao i folna kiselina, i vitamin B12 ima zažtitnu ulogu kod pojave nekih vrsta anemija. Glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta, formiranja i…

Čitaj višeVitamin B12

Susam

Semenke susama su sićušne semenke koje su bogate uljem. Neoljušćeno seme susama ima neoštećenu spoljašnju jestivu ljusku zlatno-braon boje. Oljušćeno seme ima belu boju i postaje braon tokom pečenja. Seme susama ima mnogo zdravstvenih prednosti, poput zaštite od dijabetesa, artritisa,…

Čitaj višeSusam

Spanać

Spanać, poznat i kao špinat, je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, koja pripada lisnatom povrću. Spanać je hrana bogata vlaknima, zdravim mastima i prirodnim šećerima, što će obogatiti ishranu. Spanać se jede sirov ili kuvan. Nutritivne vrednosti spanaća na 100g:…

Čitaj višeSpanać

Šargarepa

Šargarepa, poznata i kao mrkva, je korenasto povrće narandžaste boje. Šargarepa je savršena grickalica, prepuna hranljivih materija, kao što su vitamin A, K i kalijum. Iako šargarepa spada u korenasto povrće, ona nema mnogo ugljenih hidrata. Najčešće se dodaje u…

Čitaj višeŠargarepa

Rukola

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Kupusnjača. Prirodno je rasprostranjena u oblasti sredozemlja, relativno je jeftina i lako se uzgaja u bašti. Rukola je nutritivno bogata namirnica, sa vrlo malo kalorija. Ona obezbeđuje vitamin C, beta-karoten, magnezijum i folat…

Čitaj višeRukola

Nar

Nar potiče iz porodice Lythraceae, to je listopadni plodonosni grm koji raste između 5 i 10 m u visinu. Potiče iz regiona od Irana do severne Indije i oduvek se gaji u čitavom Mediteranu. Nar je crveno sočno voće koje…

Čitaj višeNar

Lubenica

Lubenica, poznata još kao bostan, spada u porodicu tikvi. Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, što je stavlja u grupu povrća. Zašto? U botanici jednogodišnja biljka koja nastaje iz drugih delova biljke (korena, lišća) predstavlja povrće. Lubenica se sadi svake godine,…

Čitaj višeLubenica

Maline

Maline pripadaju porodici Ruže, rodu Rubus i ima više podrodova. Za razliku od kupine koju kada uberemo stabljika ostaje sa njom, prilikom ubiranja maline stabljika ostaje na biljci. Maline su najčešće crvene boje i kiselkastog ukusa, ali postoje i crne,…

Čitaj višeMaline

Kupus

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka koja predstavlja veoma bitno povrće u ishrani. Kupus predstavlja ukusno, jeftino i povrće zahvalno za pripremu. Dodaje se mnogim receptima i salatama. Kupus obezbeđuje potrebna vlakna i druge potrebne materije. Nutritivna vrednost kupusa na 100g:…

Čitaj višeKupus

Kupine

Kupina je zajednički naziv za veliki broj vrsta koje potiču od roda Rubus. Ono što razlikuje kupinu i malinu jeste stabljika, odnosno kada uberemo malinu stabljika ostaje na biljci, dok prilikom ubiranja kupine stabljika ide sa voćem. Kupine se smatraju…

Čitaj višeKupine

Kivi

Kivi je stablasta biljka. Poreklom je iz Kine i pripada porodici Actinidiaceae. Nešto kasnije, kivi se proširio na Novi Zeland, a na kraju u Evropu i SAD. Kivi predstavlja voće sa mnogo nutritivnih vrednosti. Nažalost, kivi može izazvati alergiju kod…

Čitaj višeKivi

Jagode

Jagode su rod skrivenosemenica iz porodice Ruža. Jagode su divno slatko voće, savršene arome i puno vitamina, minerala i antioksidanata. Jagode predstavljaju omiljeno voće svih, bez obzira na uzrast. Odlično se uklapaju u mnoge slatkiše, a predstavljaju namirnicu zdrave ishrane.…

Čitaj višeJagode

Beli luk

Beli luk je hrana koji ili voliš ili mrziš. Ima jak, oštar ukus koji se koristi kao začin ili dodatak mnogim slanim jelima. Takođe, beli luk se koristi i kao lek mnogo godina unazad. Beli luk sadrži mnoga jedinjenja i…

Čitaj višeBeli luk

Banana

Banana je ime roda zeljastih biljaka iz porodice Musaceae i potiče iz Indonezije i Australije. Sigurno ste mnogo puta čuli da je banana loše voće koje nikako ne treba jesti. Takođe, mnoge zaplaši to što banana ima mnogo ugljenih hidrata.…

Čitaj višeBanana

Badem

Badem je drvo iz porodice ruža, čiji se plod koristi u ishrani ljudi kao voće, od davnina. Bademi su hranljiva namirnica sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, koja se može jesti sirova ili pripremljena u hrani. Bademe možete kupiti sirove, pečene,…

Čitaj višeBadem

Avokado

Avokado je tropsko voće koje pripada porodici cvetajućih biljaka Lauraceae i raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Vremenom, avokado je postao nezaobilazna namirnica zdrave ishrane i preporuka u mnogim dijetama. Ovde ćete saznati i zašto. Avokado ima dugu sezonu berbe,…

Čitaj višeAvokado

Šljiva

Naši krajevi su prebogati ovim voćem, pa nije slučajnost da svi uživamo u šljivama. U pitanju je koščato voće koje raste na drveću. Spolja imaju tanku i glatku kožu, a sočnu unutrašnjost. Šljiva je niskokalorična namirnica, prepuna vlakana, vitamina i…

Čitaj višeŠljiva

Ruzmarin

Ruzmarin je biljka koja se najčešće koristi kao začin u kuvanju. Predstavlja glavni sastojak mnogih soseva, pica i drugih kuvanih jela. Mnoge zdravstveni benefiti dokazani su naučnim istraživanjima. Benefiti ruzmarina na zdravlje Ruzmarin je dobar za artritis Ulja koja sadrže…

Čitaj višeRuzmarin

Pirinač

Beli pirinač se koristi kao osnovni sastojak u skoro celom svetu zbog raznovrsnosti, dostupnosti, ceni i prilagodjenosti. Beli pirinač ima ukus i strukturu koja dopunjuje mnoge obroke. Postoji mnogo vrsta pirinča. Smeđi pirinač predstavlja celo zrno, dok je beli rafinisana…

Čitaj višePirinač

Peršun

Peršun je omiljeni restoranski ukras koji ima osvežavajući ukus i slaže se uz mnoga jela poput supa, omleta, čorbica i slično. Peršun je svetlo zelena biljka, koja se uzgaja u mnogim državama sveta. Postoje dve vrste peršuna – sa ravnim…

Čitaj višePeršun

Paradajz

Paradajz je jedna od najomiljenijih salata mnogih. U pitanju je ukusna i hranljiva namirnica, koja je sastavni deo zdrave ishrane. Sadrži važne nutrijente korisne organizmu. Nutritivne vrednosti jednog prosečnog paradajza: Kalorije 16 Ugljeni hidrati 3,5 g Šećeri 2,4 g Masti…

Čitaj višeParadajz

Šta jesti umesto mesa?

Savremene prehrambene navike sve više se okreću ka raznolikim opcijama unutar vegetarijanske i veganske ishrane. U potrazi za alternativama za meso, pronalazimo širok spektar zamena koje su više od puke nadoknade proteina – one su prava riznica nutritivnih vrednosti i…

Čitaj višeŠta jesti umesto mesa?

Palenta

Palenta je nekada važila za hranu za siromašne. Međutim, to je omiljena hrana mnogih i danas je veoma cenjena. Palenta je nastala u severnoj Italiji. Danas, palenta se sprema širom sveta zbog brze pripreme. Ne sadrži gluten, nutritivno je bogata…

Čitaj višePalenta

Maslina

Masline su jedna od najzdravijih namirnica. Ono što malo ko zna, to je da maslina pripada porodici voća. Veliki broj ljudi obožava masline, dok drugi izbegavaju. Međutim, jednom kada probate masline, nikad više ne prestajete da ih jedete. Masline, kao…

Čitaj višeMaslina

Mandarine

Mandarine pripadaju rodu citrusa. U poređenju sa pomorandžama, mandarine su dosta manje, sadrže više vode, a manje kiseline i šećera. Mandarine imaju malo ugljenih hidrata, međutim, lako je prejesti se od mandarina. Ukoliko pazite na unos kalorija i ugljenih hidrata,…

Čitaj višeMandarine

Limun

Limun je drvo iz roda Citrus. Limun je najčešće korišćeni citrus, koji svojom svežinom i kiselosti može da začini mnoga pića i hranu. Limun je odličan izvor vitamina C. Sadrži veoma malo ugljenih hidrata i kalorija i što je najbolja…

Čitaj višeLimun

Lešnik

Lešnik je orah sa tvrdom ljuskom drveta lešnika. Orašasti plodovi su nastali u Kini, a danas se najviše gaje u Turskoj, Italiji i SAD-u. Lešnici se mogu jesti sirovi, ali se mogu koristiti u mnogim slanim i slatkim jelima. Lešnik…

Čitaj višeLešnik

Kukuruz

Kukuruz je velika jednogodišnja biljka, koja je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Kukuruz obezbeđuje odlične nutrijente, a mnogi od nas ni ne znaju koliko je kukuruz hranljiva opcija. Ova namirnica je široko rasprostranjena na našim prostorima, naročito u jesen…

Čitaj višeKukuruz

Kruške

Kruške su jednostavno, hranljivo i lekovito voće. Pomažu u mnogim funkcijama u organizmu, a pored toga su veoma ukusne i sočne. Kruške su dobre za mršavljenje, probavu, imunološki sistem, metabolizam, cirkulaciju i još mnogo toga. Po pravilu, kruška je gornji…

Čitaj višeKruške

Kikiriki

Kikiriki je vrsta biljke iz porodice mahunarki. Potiče iz Meksija, Južne i Centralne Amerike Ova namirnica je jedna od najpopularnijih orašastih plodova za jelo. Međutim, kikiriki nije orašasti plod, jer za razliku od badema i oraha koji rastu na drvetu,…

Čitaj višeKikiriki

Jabuke

Jabuke su drvenaste biljke iz porodice Rosaceae. Jabuke su jedno od najpopularnijih voća. Osim što su ukusne, sočne i zanimljive, njihova nutritivna vrednost je veoma bogata. Nutritivna vrednost jedne prosečne jabuke (200g): Kalorije 104 Ugljeni hidrati 27,6 g Šećeri 20,8…

Čitaj višeJabuke

Grejpfrut

Grejpfrut je biljka iz porodice Rutacea i predstavlja hibrid pomorandže i pomela, koji je nastao na Barbadosu u 18. veku. Unutrašnjost grejpfruta može biti bela, roze ili rubin, dok kora može varirati od tanke do debele. Ovo voće ima malo…

Čitaj višeGrejpfrut

Bosiljak

Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Indije. Široko je rasprostranjena i lako je doći do nje. U pitanju je aromatična biljka koja pripada porodici nane. Osim što je jednostavno koristiti ga u kuvanju, bosiljak može poboljšati naše zdravlje.…

Čitaj višeBosiljak

Ananas

Ananas predstavlja tropsku biljku iz porodice Bromelija. Zanimljivo je da je ananas jedini predstavnik ove porodice koji se komercijalno gaji kao voće. Ovo je hranljivo i ukusno voće sa nekoliko zdravstvenih prednosti. Nutritivne vrednosti 100g ananasa: Kalorije 48 Ugljeni hidrati…

Čitaj višeAnanas