Ruzmarin je biljka koja se najčešće koristi kao začin u kuvanju. Predstavlja glavni sastojak mnogih soseva, pica i drugih kuvanih jela.
Mnoge zdravstveni benefiti dokazani su naučnim istraživanjima.
Benefiti ruzmarina na zdravlje
Ruzmarin je dobar za artritis
Ulja koja sadrže ruzmarin koriste se za ublažavanje bola u mišićima i zglobovima koji se povezuju sa artritisom.
Ruzmarin se bori sa gubitkom kose
Nanošenje ulja ruzmarina na glavu kože efikasno povećava broj dlaka na glavi.
Ruzmarin sprečava dijabetes
Istraživanja pokazuju da uzimanjem proizvoda, koja imaju ruzmarin u sebi, može se znatno smanjiti količina proteina u urinu. Protein u urinu izaziva bolest bubrega kod pacijenata koji boluju od dijabetesa.
Ruzmarin uklanja mentalni umor
Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija ruzmarina utiče na poboljšavanje pažnje i mentalne energije.
Kako se ruzmarin konzumira?
Ruzmarin se koristi kao začin i veoma je popularan u mnogim kuhinjama. Najčešće ga možete videti kao dekoraciju na svim vrstama mesa i ribe. Takođe, sastavni je deo većine soseva.
Zaključak
Ruzmarin
- Namirnica pogodna za začin mnogim jelima
- Sastavni deo svakog sosa
- Dobar je za artritis
- Ulje od ruzmarina pojačava rast kose
- Sprečava dijabetes
- Otklanja mentalni umor
- Pojačava pažnju