Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3, poznat još kao niacin ili nikotinska kiselina, prirpada grupi B kompleks. Kao i svi vitamini iz B grupe, neophodan je za metabolisanje proteina, masti i šećera, ćelijsko disanje i stvaranje energije.

Vitamin B3 je zadužen za proces detoksikacije organizma od raznih štetnih hemikalija, pomaže u radu digestivnog trakta, utiče na psihičko zdravlje, zdravlje krvnih sudova, nervnih ćelija i kože.

Niacin je relativno otporan na toplotu, oksidativna sredstva i svetlost. Rastvorljiv je u vodi, pa tako kuvanjem namirnica gubi veliki deo ovog vitamina.

Apsorpciji pomažu vitamini B kompleksa, vitamin C i fosfor, a odmaže alkohol, kafa, previše šećera i kukuruz. Ne zaboravite da alkohol ubrzava potrošnju vitamina B3.

Vitamin B3 možemo naći u mesu, jetri, žitaricama i kvascu. Najviše se nalazi u belom i crnom obogaćenom hlebu, pirinčanim mekinjama, neprerađenim žitaricama, pivskom kvascu, mleku i mlečnim proizvodima, ribi, tunjevini, bubrezima, mesu, džigerici, orašastim plodovima, zelenom povrću i grašku.

Vitamin B3 – niacin

Zdravom i izbalansiranom ishranom, svakodnevno možete unositi dovoljnu količinu vitamina B3.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x