Koliko kalorija ima u maslinama?

Masline su jedna od najzdravijih i najomiljenijih namirnica. Ono što je malo poznato, to je da maslina pripada porodici voća.

Mnogi obožavaju masline, dok drugi izbegavaju. Međutim, jednom kada neko proba masline, više nikada ne prestaje da ih jede.

Naravno, u eri buđenja svesti o zdravoj ishrani postavlja se pitanje da li su masline zdrave, ali i koliko kalorija ima u maslinama.

Koliko kalorija ima u maslinama?


Masline su umereno kalorične. 100g maslina ima oko 150 kalorija. Njihov intezivan miris i ukus ne dozvoljava da preterate sa konzumacijom maslina, što znači da Vam one neće poremetiti kalorijski balans ili uticati na kalorijski deficit ukoliko ste u procesu mršavljenja.

Iako spadaju u grupu voća, masline imaju 15% masti, što nije mali procenat. Masti iz maslina predstavljaju zdrave masti, jer najveći procenat čini omega-9 masne kiseline, odnosno oleinska kiselina.

Još jedna dobra stvar jeste što masline imaju nizak procenat ugljenih hidrata. Procenat ugljenih hidrata zavisi i od vrste maslina, ali to su zanemarljive razlike. Takođe, čak 80% ukupne količine ugljenih hidrata u maslinama čine vlakna.

Masline su veoma značajne za rad digestivnih organa, zbog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih dijetalnih vlakana.

Nutritivna vrednost maslina na 100g: 

Energetska vrednost145kCal
Proteini1,03g
Ugljeni hidrati3,8g
Šećeri0,5 g
Vlakna3,3g
Masti15,3 g
od kojih zasićene masne kiseline 2,03 g

Zaključujemo da masline pripadaju zdravim namirnicama, jer utiču na naše zdravlje. Masline su dobre za srce, regulišu apetit, bore se protiv raka, služe kao probiotik i bogate su antioksidantima.

Takođe, masline pomažu u regulaciji kilaže, ukoliko se konzumiraju umereno. One čine organizam sitim, dok istovremeno imaju nisku kalorijsku vrednost i zdrave masti. Imaju nizak procenat šećera, ali i proteine što pozitivno utiče na održavanje ili regulaciju kilaže.

Neminovno je da su masline voće koje treba uvrstiti u zdravu i izbalansiranu ishranu, zbog svih svojih prednosti i kvaliteta.

Da li i Vi volite masline?

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x