Kruške

Kruške su jednostavno, hranljivo i lekovito voće. Pomažu u mnogim funkcijama u organizmu, a pored toga su veoma ukusne i sočne.

Kruške su dobre za mršavljenje, probavu, imunološki sistem, metabolizam, cirkulaciju i još mnogo toga.

Po pravilu, kruška je gornji deo cvetnog stabla, najčešće je uža na vrhu i šira na dnu, ali to nije pravilo. Verovali ili ne, neke kruške su istog oblika kao jabuka. Međutim, ova dva voća se razlikuju po ukusu.

Nutritivna vrednost kruške na 100g:


Kalorije57
Ugljeni hidrati15 g
Šećeri9,8 g
Masti0,1 g
Proteini0,4 g
Vlakna3,1 g

Kalorije

Koliko kruške imaju kalorija?

Kruška ne spada u kalorične namirnice, na 100g ima samo 57 kalorija. Zahvaljujući maloj količini kalorija, kruške su sjajno voće za sve one koji brinu o kilaži.

Ugljeni hidrati

Koliko kruške imaju ugljenih hidrata?

Kruške su bogate ugljenim hidratima. Na 100g ima čak 15g ugljenih hidrata, od čega su najviše šećeri, odnosno fruktoza i drugi šećeri.

Proteini

Koliko kruške imaju proteina?

Kruške sadrže malu količinu proteina. U tragovima sadrže aminokiseline leucin i lizin.

Masti

Koliko kruške imaju masti?

Kruške sadrže male količine zasićenih i nezasićenih masti.

Vlakna

Koliko kruške imaju vlakana?

Kruške predstavljaju odličan izvor nerastvorljivih vlakana. Jedna prosečna kruška sadrži čak 20% dnevnih potreba za vlaknima.

Vitamini i minerali

Kruške su dobar izvor vitamina C, kalijuma i bakra. Kalijum je važan za dobru funkciju mišića i nervnog sistema, dok bakar učestvuje u formiranju vezivnog tkiva u telu, dobroj funkciji mozga i nervnog sistema.

Benefiti maslina po zdravlje


Sadrže antioksidante

Kruške su pune antioksidanata, kao i mnogo drugo voće. Antioksidanti su glavni učesnici u borbi protiv različitih bolesti.

Kruške utiču na jači imuni sistem

Antioksidanti i vitamin C, kojima su kruške veoma bogate, jačaju imuni sistem. Voće poput krušaka eliminiše prehlade, grip i druge bolesti imunog sistema.

Kruške pomažu boljoj probavi

Kruška je sočna i puna vlakana što je veoma bitno u ljudskom varenju. Vlakna pomažu da se hrana lako kreće kroz creva, jer stimulišu izlučivanje želudačnih sokova. Takođe, vlakna regulišu rad creva, smanjuju šansu za zatvor i dijareju i štite od štetnih efekata slobodnih radikala.

Kruška ima malo kalorija

Kruške su jedno od voća sa malo kalorija. Prosečna kruška sadrži do 100 kalorija, pa su baš zbog toga kruške sastavni deo mnogih dijeta.

Kruške obezbeđuju dobru cirkulaciju i dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca

Kruške mogu biti veoma korisne za osobe koje pate od anemije i sličnih bolesti, jer sadrže bakar i gvožđe. Gvožđe povećava sintezu crvenih krvnih zrnaca i na taj način direktno utiče na anemiju koja predstavlja nedostatak crvenih krvnih zrnaca, dok bakar olakšava unos minerala u organizam.

Kruške čine kosti zdravim

Kruške su bogate mineralima – magnezijumom, manganom, fosforom, kalcijumom i bakrom, zato kruške smanjuju gubitak minerala u kostima i smanjuju mogućnost za bolesti, poput osteoporoze.

Kruška obnavlja tkiva i zaceljuje rane

Kruške pomažu u obnavljanju oštećenih krvnih sudova i tako smanjuju opterećenje kardiovaskularnog sistema i razvoj određenih srčanih bolesti.

Kruške sadrže veliku količinu hranljivih materija, koje sadrže visok nivo askorbinske kiseline, koja pomaže u bržem zarastanju povreda.

Kruške sprečavaju rak

Antioksidanti su poznati po antikancerogenim aktivnostima, a kruške su bogate antioksidantima. Samim tim kruške su povezane sa prevencijom različitih tipova kancera.

Kruška jača kosu, kožu i oči

Kruške sadrže vitamin A koji je bitan za mnoge funkcije u organizmu. Kruške usporavaju starenje na koži, gubitak kose, kataraktu i mnoga druga stanja.

Kako se konzumiraju kruške?


Kruške su voće koje možete jesti na više načina. Jedu se sveže, poširane i pečene. Možete ih dodavati u salate, smutije, kaše, torte i kolače.

Ako krušku ubacite u grčki jogurt ili nemasni sir, zajendo sa orašastim plodovima, dobićete užinu prebogatu vlaknima.

Zaključak:

Kruške

 • dobar su izvor ugljenih hidrata i vlakana
 • obezbeđuju vitamin C, bakar i kalijum
 • skoro da nemaju masti
 • sadrže antioksidante
 • jačaju imuni sistem
 • pomažu boljoj probavi
 • imaju malo kalorija
 • obezbeđuju bolju cirkulaciju
 • stvaraju dobar broj crvenih krvnih zrnaca
 • obnavljaju tkiva
 • zaceljuju rane
 • održavaju kosti zdravim
 • sprečavaju rak
 • jačaju kožu, kosu i oči
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x