Zašto je avokado zdrav za organizam?

Avokado sadrži hranljive masti i materije, pa ovo voće možemo nazvati retkim draguljem.

Za sve u životu ravnoteža je najbitnija. Koliko god da je nešto zdravo ili ukusno, ne smete ga konzumirati u prevelikim količinama. Međutim, sa avokadom situacija je malo drugačija, jer redovnost u konzumiranju avokada ima pozitivne efekte.

Pa da pogledamo za šta je avokado dobar?

Avokado štiti srce

Zdrave masti (mononezasićene) nalaze se u avokadu u velikim količinama i povoljno utiču na rad srca tako što smanjuju rizik od srčanog udara i nivo lošeg holesterola u krvi. Takođe, avokado sadrži i neke antioksidante koji deluju kao prevencija upala i oksidativnog stresa, odnosno oštećenja ćelija zbog prekomerene oksidacije u krvnim sudovima. U vezi s tim konzumiranje jednog avokada dnevno poboljšaće protok krvi i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Avokado smanjuje rizik od dijabetesa

Avokado je prirodan dar za regulaciju šećera u krvi. Nedavno, u jednom eksprimentu učesnici su uz obrok dobili pola avokada, nakon čega su im merili nivo glukoze i insulina u određenim intervalima. Rezultati su pokazali da avokado ne menja nivo šećera u krvi, iako povećava kalorijski sadržaj jela.

Avokado poboljšava vid

U avokadu se nalaze nutrijenti, poput luteina i zeaksantina, koji su dragoceni za poboljšanje vida. Pa ukoliko smatrate da Vam se vid pogoršava dodajte avokado u svakodnevnu ishranu.

Gubitak kilaže

Naučno je dokazano da avokado pomaže u mršavljenju, iako to zvuči čudno pošto je poznato da je avokado bogat mastima. Zbog visokog udela masti i vlakana u avokadu, nakon njegove konzumacije organizam oseća sitost što smanjuje opsesivne želje za grickanjem u ostatku dana.

Avokado utiče na raspoloženje

Redovno konzumiranje avokada pomaže Vam u ravnoteži emocionalnog stanja zbog visokog sadržaja mnogih vitamina i minerala koji pozitivno utiču na raspoloženje. Telo konzumiranjem ove hranljive namirnice dobija čitav sadržaj materija koje su potrebne za njegovo pravilno funkcionisanje. Rezultat toga je da telo nesmetano proizvodi hormon sreće nakon čega pozitivna energija, lepe misli i inspiracija postaju normalno stanje.

Naučnici su utvrdili da ljudi koji pate od depresije imaju nizak nivo kalijuma u organizmu, a avokado se može pohvaliti visokom koncetracijom kalijuma u sebi.

Lepa koža i kosa

Lutein i zeaksantin iz avokada služe kao glavni zaštitnici od UV oštećenja i štetnih procesa koje on pokreće. UV zraci dovode do preteranog starenja kože i negativno utiču na kosu, čineći je dehidriranom i slabom.

Unošenjem avokada svakodnevno, unosimo i 20% preporučenog dnevnog unosa vitamina E koji pomaže u neutralisanju slobodnih radikala koji mogu deformisati strukturu tkiva.

Avokado sadrži oko 20 vrsta minerala i vitamina. Jedan avokado sadrži vitamin K – 53%, folat – 41%, vitamin C – 33%, vitamin B5 – 28%, kalijum – 28%, vitamin B6 – 26%, vitamin E – 21%, bakar – 19%. Takođe, sadrži lutein, tiamin, gvožđe, niacin, riboflavin i niz antioksidanasa. Zar nije pravi dragulj prirode potreban za zdravlje?

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x