Šta su to pektini?

Pektini su jedna od najkorisnijh materija za čovekov organizam. U pitanju je vrsta rastvorljivih vlakana, nalaze se u voću i povrću. U prisustvu tečnosti, prilikom zagrevanja pektini se pretvaraju u gel. Takođe, ova vlakna, nakon što ih pojedemo, pretvaraju se u gel u našem digestivnom traktu i pružaju brojne zdravstvene koristi.

Uticaj pektina na zdravlje

Konzumiranjem pektina možemo poboljšati različita zdravstvena stanja.

  • Neka istraživanja su pokazala da pektin može pomoći u smanjenju upala i oštećenja ćelija koje dalje mogu prouzrokovati rak debelog creva, što znači da pektin može uticati na smanjenje rizika od razvoja raka debelog creva.
  • Određena istraživanja su pokazala da pektin može poboljšati nivo masti i smanjiti nivo šećera u krvi. Kao i kod predhodne konstatacije, potrebno je sprovesti još istraživanja.
  • Pektin pomaže kod gastrointestinalnih problema, odnosno na mnogo načina pomaže u varenju. Rastvorljiva vlakna su probiotik. Takođe, ona se pretvaraju u gel u prisustvu vode u digestivnom traktu što omekšava stolicu i sprečava zatvor.
  • Pektin može pomoći u regulisanju telesne težine. Studije su pokazale da konzumiranjem vlakana organizam brže oseti sitost, a pošto hrana sa visokim sadržajem vlakana ima manje kalorije od hrane sa malo vlakana, to smanjuje rizik od gojaznosti.

Namirnice bogate pektinom

Najviše pektina se nalazi u jabukama, dunjama, ribizlama, citrusima, kajsijama, breskvama i bundevama.

Prvenstveno, razne vrste pektina koriste se u proizvodnji hrane i domaćoj kuhinji kao sredstvo za zgrušavanje. Dodaje se u proizvodnji mnogih namirnica – džem, žele, marmelada, smese za punjenje bombona, kremovi za torte i slično. Zapravo, osnovna upotreba pektina je vezana za njegovu sposobnost da se želira.

Takođe, pektin je odličan sastojak u proizvodnji mnogih soseva, majoneza, nekih vrsta margarina i kečapa.

Pektin ima sposobnost da povezuje molekule i da zadržava velike količine vode, pa se zato upotrebljava i u proizvodnji sladoleda, kiselih mlečnih proizvoda i nekih vrsta sireva.

Za kućnu upotrebu, pektin se može nabaviti u obliku svetlosmeđeg ili belog praha ili bezbojne tečnosti. Takođe, koristi se kao suplement rastvorljivih vlakana, pa se može kupiti i u obliku kapsula.

Kako bi ste uključili pektin u svakodnevnu ishranu, možete jesti namirnice koje ga sadrže, a gotovo sve vrste povrća i voća sadrže bar malo pektina.

Međutim, ukoliko se odlučite za džem, iako se pravi od pektina, ne bi trebalo da konzumirate velike količine, jer osim vlakana sadrže mnogo šećera i kalorija. Bolji izbor jesu namirnice koje sadrže pektin i male količine šećera, još bolje bez šećera. Ali i to u preporučenim količinama.

Pektin možete unositi i kao suplement u kapsulama koji se najčešće pravi od kore citrusa ili jabuka.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x