Beli luk

Beli luk je hrana koji ili voliš ili mrziš. Ima jak, oštar ukus koji se koristi kao začin ili dodatak mnogim slanim jelima.

Takođe, beli luk se koristi i kao lek mnogo godina unazad. Beli luk sadrži mnoga jedinjenja i nekoliko vitamina i minerala koji mu daju toliku važnost.

Nutritivna vrednost luka na 100g:


Kalorije149
Ugljeni hidrati33,6 g
Šećeri1 g
Masti0,5 g
Proteini6,36 g
Vlakna2,1 g
Vitamin C30 mg

Kalorije

Koliko beli luk ima kalorija?

Kalorije u belom luku su najviše ugljeni hidrati. Pošto su porcije belog luka male, on ima malo ugljenih hidrata, ali i kalorija.

Ugljeni hidrati

Koliko beli luk ima ugljenih hidrata?

Jedna šargarepa od 60g sadrži 6g ugljenih hidrata. U to ulazi oko 2g vlakana i oko 3g zdravih šećera.

Proteini

Koliko beli luk ima proteina?

Beli luk ne obezbeđuje proteine. Kao što znamo, beli luk se dodaje kao začin, aroma i dodatak raznim jelima, što znači da beli luk ni ne treba da bude glavni izvor proteina.

Masti

Koliko beli luk ima masti?

Beli luk ima tragove masti u sebi. Na 100g belog luka ima 0,5g masti. Međutim niko od nas ne može da pojede 100g belog luka za obrok. To znači da konzumiranjem belog luka nećemo uneti kalorije.

Vlakna

Koliko beli luk ima vlakana?

Vlakna su veoma važna za zdravlje probave i metabolizma, a voće i povrće obiluju vlaknima. Međutim, beli luk je namirnica koja se u hrani nalazi u malim količinama, što znači da, iako 100g belog luka ima 2,1g vlakna, jednim obrokom začinjenim belim lukom nećemo uneti mnogo vlakana.

Vitamini i minerali

Beli luk sadrži nekoliko vitamina i minerala. Tu su prisutni vitamin C, E i K, kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan. Zbog male količine belog luka koja se stavlja u obrok, unosi se samo delić potrebnih vitamina i minerala.

Benefiti belog luka po zdravlje


Beli luk utiče na nivo šećera u krvi

Zajedno sa pridržavanjem drugih preporuka, dijabetičarima beli luk može pomoći u kontrolisanju šećera u krvi. Mangan, prisutan u belom luku, ima efekat snižavanja šećera u krvi.

Bori se protiv bakterija

Antibakterijsko dejstvo belog luka poznato je od davnina. Od tada, pa sve do sada, beli luk se bori protiv bakterija u organizmu.

Beli luk jača imuni sistem

Beli luk sadrži antivirusna svojstva i pomaže kod prehlada. Takođe, istraživanja su pokazala da beli luk ublažava kašalj i pomaže kod hroničnog bronhitisa.

Beli luk protiv holesterola

Organsko-sumporni sastojci iz belog luka smanjuju sintezu holesterola u jetri.

Beli luk smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sastojci iz belog luka pomažu u regulaciji krvnog pritiska i snižavaju loš holesterol. Na taj način smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje rizik od Alchajmera i demencije

Beli luk pomaže u održavanju kognitivnog zdravlja kod starijih osoba. Razna istraživanja su dokazala da se beli luk bori protiv Alchajmerove bolesti i demecije, tako smanjuje rizik od njihovog nastanka.

Beli luk je moćan antioksidant

Beli luk sadrži antioksidante koji štite organizam od štetnih materija (slobodnih radikala) koje uništavaju zdrave ćelije.

Neželjeni efekti belog luka

Ukoliko unesete veće količine belog luka (ukoliko konzumirate samo beli luk, ne kao dodatak jelu) to može da iritira želudac i creva i da stvori problem sa varenjem.

Takođe, ako jedete sam beli luk ostaviće Vam neprijatan zadah u ustima tokom celog dana i noći. Ukoliko imate neke obaveze, izbegnite sirovu konzumaciju belog luka.

Kako se beli luk konzumira?


Beli luk spada u začine. Iako ga možete grickati nakon što ga oljuštite, to nije praksa. Obično se dodaje mnogim kuvanim, prženim i pečenim jelima zbog svoje arome i dejstva. Dodaje se i u neke salate, takođe, zbog svog ukusa.

Ukoliko do sada niste dodavali beli luk kuvanim jelima, istražite recepte svih jela koja ste do sada pravili i uvrstite beli luk u jela. Osetićete razliku.

Rezime:

Beli luk:

 • ima malo kalorija, masti i šećera
 • konzumira se u malim količinama
 • ne doprinosi ukupnom nutritivnom unosu
 • sadrži nekoliko vitamina i minerala
 • utiče na nivo šećera u krvi
 • bori se protiv bakterija
 • jača imuni sistem
 • bori se protiv holesterola
 • smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
 • smanjuje rizik od alchajmerove bolesti i demencije
 • predstavlja moćan antioksidant
 • može da stvori probleme sa varenjem ako se konzumira u većim količinama i sirov
 • ukoliko je sirov, stvara loš zadah u ustima
 • dodaje se skoro svim slanim jelima zbog svoje arome
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x