Maslina

Masline su jedna od najzdravijih namirnica. Ono što malo ko zna, to je da maslina pripada porodici voća.

Veliki broj ljudi obožava masline, dok drugi izbegavaju. Međutim, jednom kada probate masline, nikad više ne prestajete da ih jedete.

Masline, kao i maslinovo ulje bogate su mnononezasićenim mastima i antioksidantima. Takođe, sadržiiI probiotike.

Nutritivna vrednost maslina na 100g:


Kalorije145
Ugljeni hidrati3,8 g
Šećeri0,5 g
Masti15,3 g
Proteini1,03 g
Vlakna3,3 g

Kalorije

Koliko masline imaju kalorija?

Masline su umereno kalorične. 100g maslina ima oko 150 kalorija. Njihov intezivan miris i ukus ne dozvoljava da preterate sa konzumacijom maslina, što znači da Vam one neće poremetiti kalorijski balans ili uticati na kalorijski deficit ukoliko ste u procesu mršavljenja.

Ugljeni hidrati

Koliko masline imaju ugljenih hidrata?

Masline imaju nizak procenat ugljenih hidrata. Procenat ugljenih hidrata zavisi i od vrste maslina, ali to su zanemarljive razlike. Takođe, čak 80% ukupne količine ugljenih hidrata u maslinama čine vlakna.

Proteini

Koliko masline imaju proteina?

Masline imaju malu količinu proteina. Kako su masline sastavni deo salata i jedu se uz obrok, kroz druge namirnice unećete dovoljno proteina.

Masti

Koliko masline imaju masti?

Iako spadaju u grupu voća, masline imaju 15% masti, što nije mali procenat. Masti iz maslina predstavljaju zdrave masti, jer najveći procenat čini omega-9 masne kiseline, odnosno oleinska kiselina.

Vlakna

Koliko masline imaju vlakana?

Kao što smo već rekli, 80% ugljenih hidrata čine vlakna. Masline su veoma značajne za rad digestivnih organa, zbog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih dijetalnih vlakana.

Vitamini i minerali

Masline sadrže malu količinu vitamina E, B, kalcijum, bakar i gvožđe.

Benefiti maslina po zdravlje


Masline su zdrave za srce

Mononezasićena mast u maslinama jednako je dobra kao masnoća u avokadu i orašastim plodovima. Ove masti u ishrani povećavaju dobar holesterol.

Određena istraživanja su pokazala da mononezasićene masti smanjuju holesterol u krvi što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Masline protiv raka

Masline su bogate antioksidantima i antiinflamatornim hranljivim materijama i tako pomažu da se izbegne opasna kombinacija hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale, koja često može biti pokretač razvoja raka.

Masline su bogate antioksidantima

Slobodni radikali uzrokuju razne bolesti, poput raka, moždanog i srčanog udara i starenje. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, što je veoma bitno za ljudski organizam i ključ za zdravlje.

Masline su pravi probiotik

Neke masline se prave prirodnom fermentacijom mlečne kiseline i udružuje se sa dobrim bakterijama – probioticima. Hrana bogata probioticima je ključna za zdravlje creva. Međutim, nisu sve masline probiotici. Masline u konzervama su pasterizovane i nisu bogate probiotikom.

Masline regulišu apetit

Nekoliko maslina pred obrok može smanjiti apetit. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u zdravim maslinama, usporavaju proces varenja i stimulišu hormon holecistokinin koji mozgu šalje poruku da je sit.

Masline imaju malo kalorija

Više se kalorija sagori varenjem, nego što se unese kroz konzumiranje maslina.

Kako se konzumiraju masline?


Masline se mogu jesti baš takve kakve jesu, biti ukras za neka pića, deo salate, pice I drugih jela. Ukoliko volite masline, možete ih koristiti uz sve ono što volite, ukus će sigurno biti savršen.

Maslinovo ulje, takođe, možete koristiti za pravljenje mnogih jela i salata. A kao što i sami znate, maslinovo ulje predstavlja jedno od najzdravijih ulja na svetu. Pa ako do sada niste, sada je vreme da ga probate.

Zaključak:

Masline

 • bogate su mononezasićenim mastima
 • sadrže antioksidante i probiotike
 • dobar su izvor vlakana
 • predstavljaju umereno kaloričnu namirnicu
 • nisu naročito bogate proteinima
 • sadrže tragove nekih vitamina i minerala
 • zdrave su za srce
 • učestvuju u borbi protiv raka
 • regulišu apetit
 • odličan su dodatak mnogim jelima i salatama
 • maslinovo ulje je jedno od najboljih ulja na svetu
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x