Kukuruz je velika jednogodišnja biljka, koja je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Kukuruz obezbeđuje odlične nutrijente, a mnogi od nas ni ne znaju koliko je kukuruz hranljiva opcija.
Ova namirnica je široko rasprostranjena na našim prostorima, naročito u jesen kada niko ne može odoleti kuvanom kukuruzu.
Nutritivne vrednosti jednog srednjeg kukuruza :
Kalorije | 88 |
Ugljeni hidrati | 19 g |
Šećeri | 6,4 g |
Masti | 1,4 g |
Proteini | 3,3 g |
Vlakna | 2 g |
Vitamin C | 6,9 mg |
Magnezijum | 27,1 mg |
Vitamin B5 | 0,7 mg |
Magnezijum | 37,7 mg |
Cink | 0,5 mg |
Natrijum | 15 mg |
Kalijum | 275 mg |
Gvožđe | 0,5 mg |
Tiamin | 0,16 mg |
Kalorije
Koliko kukuruz ima kalorija?
Jedan prosečan kukuruz ima oko 88 kalorija (bez dodataka). Dodavanjem ulja ili putera, kalorije rastu. Broj kalorija kuvanjem ili pečenjem kukuruza na žaru neće se znatno promeniti, osim ako ne dodajete druge sastojke. Međutim, kuvanjem se mogu izgubiti neke hranljive materije.
Ugljeni hidrati
Koliko kukuruz ima ugljenih hidrata?
Jedan prosečan kukuruz ima oko 19g ugljenih hidrata. Vlakna čine 2g ukupnih ugljenih hidrata, dok prirodni šećeri zauzimaju čak 4,6g.
Proteini
Koliko kukuruz ima proteina?
Kada uporedimo kukuruz i drugo povrće, kukuruz ima više ugljenih hidrata. To je zato što kukuruz, ipak, pripada celom zrnu, a ne povrću.
Masti
Koliko kukuruz ima masti?
Kukuruz ima malo masti, od kojih su najviše mononezasićene i polinezasićene masti koje su zdrave za srce.
Vlakna
Koliko kukuruz ima vlakana?
Kukuruz nema mnogo vlakana. Iz tog razloga, kuvani kukuruz je lak za želudac i brzo se vari. Takođe, kuvani kukuruz drži osećaj sitosti.
Vitamini i minerali
Kukuruz je dobar izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamine C, E, B5. Kao i kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, selen i folat.
Benefiti kukuruza po zdravlje
Kukuruz je dobar za srce
Kukuruz sadrži određene hranljive materije koje dokazano štite od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, vlakna koja se nalaze u kukuruzu smanjuju nivo holesterola.
Kukuruz smanjuje rizik od dijabetesa
Cele žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi sadrže polifenole koji predstavljaju biljna jedinjenja koja direktno regulišu insulin i glukozu.
Kukuruz je saveznik u održavanju željene težine
Kukuruz je odlična grickalica koja je puna dobrih nutrijenata, koji neće uticati na kilažu. Kokice (napravljene bez dodataka) predstavljaju preporučenu grickalicu koja neće uticati na težinu.
Kukuruz štiti vid
Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, oblike vitamina A, koji su korisni za zdravlje očiju.
Kukuruz je prevencija raka debelog creva
Dobra vlakna u kukuruzu povećavaju broj dobrih bakterija u crevima. Ove bakterije zadužene su za proizvodnju masnih kiselina koje pomažu u prevenciji raka debelog creva.
Kako se kukuruz konzumira?
Kukuruz se obično jede kuvan. Zrna kukuruza se mogu ubaciti u razne salate i jela. Kukuruz može da se kuva i peče na roštilju.
Ovo je prirodno slatka i ukusna namirnica, pa ne morate da ubacujete dodatne arome. Jednostavni recepti sa kukuruzom, omogućuju da uživate u prirodnim aromama i ukusima ovog celog zrna.
Zaključak
Kukuruz
- namirnica bogata nutrijentima
- prirodno sadrži nizak nivo masti
- sadrži malo vlakana
- predstavlja dobar izvor tiamina
- dobar je za srce
- smanjuje rizik od dijabetesa
- učestvuje u održavanju telesne težine
- štiti vid
- dobra je prevencija raka debelog creva
- što se jednostavnije sprema to daje više nutrijenata