Orašasti plodovi – šaka puna zdravlja

Orašasti plodovi, još poznati i kao koštunjavo voće, su prosti plodovi. Smatraju se nutritivno bogatom hranom, a svi orašasti plodovi sadrže različite količine masti, vitamina i minerala.

Orašasti plodovi pre svega sadrže vlakna, zatim proteine i mikronutrijente. Odličan su izvor antioksidanata i veoma su bogati vitaminima i mineralima. Neki plodovi sadrže i fitosterole koji imaju pozitivan efekat na naš organizam, posebno na holesterol.

Koštunjavo voće ima moćna anti-upalna dejstva. Sadrže masti i masne kiseline koje su veoma bitne za funkcionisanje našeg organizma, posebno za zaštitu srca i krvnih sudova.

Kada se pogleda šira slika, možemo da zaključimo da se u jednoj šaci orašastih plodova nalazi mnogo korisnih sastojaka koji se teško nalaze u drugim namirnicama, a uz to su prirodni i neprerađeni.

Međutim, prilikom konzumacije orašastih plodova morate biti oprezni sa kalorijama. U suštini konzumiranje ovih plodova treba se ograničiti na preporučenu količinu i koristiti ih kao zamenu za druge masti, a ne kao grickalicu koja će biti dodatak već konzumiranoj masnoj hrani.

Orašasti plodovi takođe pomažu u gubljenju kilaže, borbi protiv nesanice, a dobri su i za memoriju. Evo i najpopularnijih:

Lešnik
Najpopularnija i najčešće korišćena namirnica u mnogim slanim i slatkim obrocima. Lešnik ima neodoljiv ukus i bogat je vitaminom E, zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i raznovrsne minerale – gvožđe, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Zbog visokog sadržaja vlakana, lešnik je odličan za varenje.

Preporučljivo je konzumirati oko 30 lešnika dnevno, zato možemo reći da su odlična zamena za grickalice.

100 grama lešnika sadrži oko:

· 628 kalorija

· 61g masti

· 17g ugljenih hidrata (9,7g vlakana i oko 4,5g šećera)

Badem
Sirov badem, bademovo ulje i bademov puter su veoma popularne namirnice danas, odlični su kao dodatak mnogim obrocima.

Bademi donose benefite po zdravlje. Imaju najveći sadržaj vitamina E, kako među orašastim plodovima, tako i među svim namirnicama.

Imaju visok sadržaj masti pa se preporučuje unos u ograničenim količinama.

100 grama badema ima oko:

· 579 kalorija

· 50g masti

· 21g ugljenih hidrata (12,5g vlakana i oko 3,8g šećera)

Kikiriki
Za kikiriki se može reći da je omiljena grickalica na svetu. Obiluje benefitima, ali i visokim sadržajem masti i kalorija.

Kikiriki je pun biljnih proteina, ima nizak glikemijski indeks i veoma je popularan kod sportista za izgradnju mišića. Sadrži i resveratrol – antioksidant koji je poznat po tome što usporava starenje i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kao i vitamin E.

100 grama sirovog kikirikija ima oko:

· 567 kalorija

· 49g masti

· 16g ugljenih hidrata (8,5g vlakana i oko 4,72g šećera)

Orasi
Orasi su koštunjavo voće koje ima najviše antioksidanata i savršen su dodatak ishrani.

Sadrže omega 3 masne kiseline, esencijalne masti koje su potrebne organizmu i poboljšavaju pamćenje. Orasi imaju dobar uticaj na varenje, odlični su za normalizaciju i snižavanje krvnog pritiska, kao i za upalne procese. Dobri su za smanjivanje “lošeg holesterola” i rizika od razvijanja kardiovaskularnih bolesti.

100 grama oraha ima oko:

· 654 kalorija

· 65g masti

· 21g ugljenih hidrata (6,7g vlakana i oko 2,61g šećera)

Pistaći
Ovi egzotični orašasti plodovi specifičnog ukusa, veoma su popularni, posebno za pravljenje različitih namirnica poput sladoleda. Izuzetno su bogati proteinima i antioksidantima.

Pistaći sadrže L-arginin koji može da učini arterije fleksibilnim i tako smanji rizik od moždanog ili srčanog udara.

100 grama pistaća ima oko:

· 560 kalorija

· 45g masti

· 27g ugljenih hidrata (11g vlakana i oko 7,7g šećera)

Brazilski orah
Brazilski orah je veliki plod i nutritivna bomba. Bogat je cinkom koji podstiče obnavljanje kože, kao i selenom koji pomaže telu da proizvodi antioksidante za borbu protiv bolesti.

Neki stručnjaci tvrde da su uspešni u borbi protiv raka prostate.

100 grama indijskog oraha ima oko:

· 660 kalorija

· 68g masti

· 11,8g ugljenih hidrata (7,6g vlakana i oko 2,4g šećera)

Indijski orah
Pravi dar prirode, lepog mirisa i slatkastog ukusa. Najveći značaj indijskog oraha se ogleda u uspehu snižavanja “lošeg” holesterola i krvnog pritiska. Takođe, smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči. Veoma je bitan za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, za zdravlje kostiju, očiju i mišića.

Odličan je izvor minerala, naročito bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Osim toga, u njihov sastav ulaze i tiamin, vitamin B6, vitamin K, cink, selen, kalijum i gvožđe.

100 grama indijskog oraha ima oko:

· 553 kalorija

· 44g masti

· 30g ugljenih hidrata (3,3g vlakana i oko 6g šećera)

Pinjoli
U pitanju je koštunjavo voće prijatnog i blagog ukusa. Mogu se, kao i ostali orašasti plodovi, jesti zasebno, ali koriste se i u pripremi mnogih specijaliteta poput pesto sosa.

Odličan su izvor gvožđa i mogu biti zamena za meso. Pinjoli doprinose smanjivanju „lošeg“ holesterola i bogati su magnezijumom.

100 grama pinjola ima oko:

· 673 kalorija

· 68g masti

· 13g ugljenih hidrata (3,7g vlakana i oko 3,6g šećera)

Orašasti plodovi imaju visok sadržaj masti, ali zdravih masti koje su potrebne telu. Zato umerena konzumacija ovih plodova može pozitivno uticati na zdravlje čitavog organizma!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x