Da li je industrijski šećer loš i zašto?

Industrijski šećer, poznat i kao beli šećer, predstavlja jednu od “3 bele smrti”.

Sigurno ste puno puta čuli kako je beli šećer loš, ali malo ko zna prave razloge. Ne smemo izostaviti da industrijski šećer stvara zavisnost i veoma je opasan po naš organizam.

Šećer se u prirodnom obliku nalazi u mnogo biljaka, po prirodi su ugljeni hidrati, jer se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika.

Beli šećer se dobija iz šećerne repe i prolazi kroz težak oblik industrijskog rafinisanja. Uključuje čitav niz hemijskih obrada – alkalizaciju, karbonizaciju, sulfitaciju, fosfataciju i korišćenje raznih agresivnih hemikalija.

Proizvod obrade je prost ugljeni hidrat – saharoza koja se sastoji od glukoze i fruktoze povezane u jednom lancu bez vitamina, minerala ili vlakana. Na prvi pogled, industrijski šećer daje energiju, ali kako ne sadrži nikakvu nutritivnu hranljivu vrednost, ta energija brzo padne.

Beli šećer i zdravlje


Beli šećer je potpuno prazna kalorija koja ne može da utoli glad i koliko god šećera da unesete, ostaćete gladni. Veoma brzo ulazi u krvotok i naglo podiže nivo glukoze u krvi. Samim tim, čovek oseti jak nalet energije. Ta energija traje prekratko, jer se pokreće pankreas i ogromna količina insulina u krvotoku, a insulin spušta nivo šećera u krvi. Zatim telo pada i žudi za još šećera i više energije. Tu nastaje problem. Nastaje zavisnost.

Ako dođe do neprestanog uzimanja industrijskog šećera i ugljenih hidrata, telo više ne sagoreva masnoću, već je skladišti. Tada nastaje gojaznost. Gojaznost sa sobom povlači niz drugih bolesti i problema. Takođe, manjak insulina u krvi uzrokuje manjak kiseonika u mozgu, a sve to može dovesti do ozbiljnih oboljenja na mozgu.

Dijabetes


Sve veći problem današnjice, dijabetes – šećerna bolest, nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina koji je potreban za regulaciju nivoa šećera u krvi. Povišen šećer, koji se ne kontroliše, izaziva ozbiljne bolesti očiju, srca i bubrega.

Dijabetičarima je strogo zabranjeno konzumiranje industrijskog šećera, jer može biti poguban za njihovo zdravlje. Ali i za zdravlje onih koji ne boluju od dijabetesa.

Industrijski šećer izaziva gojaznost, zavisnost, dijabetes, propadanje zuba, zglobova, i mnoge druge vrste bolesti. Smanjene količine belog šećera i konzumiranje namirnica bogatih mineralima, vitaminima i vlaknima poput povrća, voća i žitarica obezbeđuje pravu energiju dovoljnu za funkcionisanje čitavog dana.

Med, kokosov šećer, agava sirup, stevia i mnoge vrste zaslađivača mogu biti odlična zamena za beli šećer i definitivno bolji izbor za Vaše zdravlje i sreću !

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x