Šta je autofagija?

U bukvalnom prevodu, autofagija znači jedenje samog sebe. Odnosno, to je dobra detoksikacija organizma (oštećenih ćelija), što omogućava da se obnove i stvore nove, zdravije ćelije. Takođe, predstavlja i odličan metod za gubitak viška kilograma,

Uprošćeno, autofagija je sposobnost zdrave ćelije da reciklira otpad koji se nagomila u njenom okruženju i u njoj.

Postoje tri vrste autofagije: makroautofagija, mikroautofagija i autofagija posredovana posebnim proteinskim molekulima. Najčešća i najpoznatija je makroautofagija, čiji je cilj ozdravljenje, obnavljanje ćelija i mršavljenje.

Autofagija je prirodan proces kom je potreban način da se aktivira u organizmu. Glavni pokretač autofagije jeste post ili gladovanje.

Kako izgleda autofagija?

Određen broj sati (period od 12 do 16 sati) se ne usnose nikakve kalorije kako bi se autofagija pokrenula. Posle 12 sati, telo ulazi u metaboličko stanje – ketozu. U ketozi telo počinje da koristi masti iz organizma kao gorivo i sagoreva ih. Kada sagori masti, organizam traži oštećene ćelije i druge neželjene pojave i “ubija ih”. Zato autofagija predstavlja zdrav metabolički proces.

Pravila autofagije

Autofagija ima jedno pravilo – ne konzumirati hranu najmanje 12 sati, pa sve do 16 sati.

Ne postoje namirnice koje treba ili ne unositi tokom ovog režima, ali se preporučuje zdrava i izbalansirana ishrana kako bi telo, u toku perioda kada treba da se jede, dobilo sve što mu je neophodno.

Takođe, autofagija nema ograničenje koliko dugo se primenjuje. Shodno tome, dok god se osećate dobro možete primenjivati autofagiju. Zapravo to i jeste prirodan metabolički proces organizma koji je ugašen dok jedemo, a aktivira se kada ne konzumiramo hranu duže od 12 sati.

Pozitivni efekti autofagije:

  • Regeneracija i oporavak ćelija
  • Prečišćavanje ostataka proteina
  • Uklanjanje toksičnih proteina iz ćelija
  • Proizvodnja energije potrebne za oporavak ćelija kod kojih je to moguće

Nuspojave autofagije

Autofagija se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama sa zdravstvenim problemom. Takođe, i potpuno zdravim osobama se preporučuje da se pre početka procesa posavetuju sa lekarom, a ukoliko je cilj mršavljenje, dobro je posavetovati se i sa nutricionistom koji bolje može uočiti uzroke gojaznosti, kao i bolji način (ukoliko postoji) za gubitak kilograma.

Preveliko gladovanje može imati nuspojave poput vrtoglavice, previše razmišljanja o hrani i opsednutost, pad šećera u krvi, problema sa menstrualnim ciklusom, slabljenje kose i problema sa spavanjem. Zato, ukoliko planirate autofagiju, sačuvajte imunitet sa izbalansiranom i zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i dovoljno sati sna.

Autofagiju ne treba poistovetiti sa dijetom ili restrikcijom kalorija, jer u ovom procesu ne treba nužno unositi manji broj kalorija od uobičajnog ili biti na nekom posebnom režimu ishrane.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x