Grejpfrut je biljka iz porodice Rutacea i predstavlja hibrid pomorandže i pomela, koji je nastao na Barbadosu u 18. veku.
Unutrašnjost grejpfruta može biti bela, roze ili rubin, dok kora može varirati od tanke do debele. Ovo voće ima malo kalorija, dobar je izvor vitamina C i vlakana i predstavlja sjajan dodatak ishrani.
Nutritivne vrednosti jednog grejpfrita :
Kalorije | 104 |
Ugljeni hidrati | 26,4 g |
Šećeri | 17 g |
Masti | 0,4 g |
Proteini | 1,8 g |
Vlakna | 4 g |
Natrijum | 0 mg |
Vitamin C | 76,8 mg |
Vitamin A | 142,6 mg |
Kalorije
Koliko grejpfrut ima kalorija?
Grejprfut je niskokalorična namirnica. Većinu grejpfruta čini voda, zato i važi za niskokaloričnu namirnicu.
Ugljeni hidrati
Koliko grejpfrut ima ugljenih hidrata?
Jedan grejpfrut ima oko 26g ugljenih hidrata. Većina ugljenih hidrata dolazi iz prirodnih šećera (oko 17g), dok 4g čine vlakna.
Proteini
Koliko grejpfrut ima proteina?
Jedan grejpfrut ima manje od 2g proteina, što znači da ova namirnica nije dobar izvor proteina.
Masti
Koliko grejpfrut ima masti?
Grejpfrut skoro da nema masti. Jedan grejp ima 0,4g masti, što je gotovo zanemarljivo.
Vlakna
Koliko grejpfrut ima vlakana?
Grejp sadrži vlakna koja su veoma važna za naš organizam. Grejp je sačinjen od vode, pa 1g vlakana na 100g grejpfruta je sasvim zadovoljavajuća količina.
Vitamini i minerali
Grejpfrut je odličan izvor vitamina C, koji obezbeđuje više od polovine dnevnih potreba za ovim vitaminom. Takođe, dobar je izvor beta karotena (koji se u telu pretvara u vitamin A). Sadrži i male količine kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.
Benefiti grejpfrut po zdravlje
Grejpfrut podstiče mršavljenje
Grejp sadrži enzime koji sagorevaju masti. Uz to sadrži dosta vode i malo natrijuma. Kombinacija ovoga efikasno utiče na ubrzavanje metabolizma.
Preporuka je da svakog dana, pre svakog obroka, pojedemo jednu polovinu grejpfruta i to će pomoći mršavljenju.
Grejpfrut štiti srce
Antioksidanti u grejpfrutu pomažu u snižavanju visokog holesterola i triglicerida u krvi. Ovo efikasno štiti srce.
Konzumiranje jednog grejpfruta dnevno može pomoći onima koji pate od visokog holesterola i triglicerida.
Grejpfrut štiti od prehlada
Svež grejp ili sok od grejpa može otkloniti temperaturu izazvanu prehladom. Grejpfrut jača imunološki sistem i poboljšava funkciju jetre, što nas dugoročno štiti od prehlada i infekcija.
Grejpfrut utiče na lepu kožu
Grejpfrut može otkloniti fleke na koži zahvaljujući vitaminu C. Grejpfrut možete nanositi na delove tela na kojima se nalaze fleke. Takođe, njega možete nanositi i na lice, ali pazite kako utrljavate, jer ukoliko imate nežnu kožu, može doći do iritacije.
Grejpfrut podmlađuje
Jednostavno je. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena i održava kožu čistom, glatkom i nežnom.
Kako se grejpfrut konzumira?
Grejpfrut može biti odlična užina ili osvežavajući sok. Takođe, neretko je grejp deo mnogih jela.
Najbolja užina sa grejpfrutom, koju možete sebi napraviti, jeste da ga uparite sa jogurtom i orašastim plodovima ili žitaricama. Ta užina će Vas zasititi, a ujedno je i nutritivno veoma bogata.
Zaključak
Grejpfrut:
- niskokalorična namirnica
- ima dosta vode u svom sastavu
- nije bogat proteinima
- ima veliki procenat vlakana
- dobar je izvor vitamina C, ali i određenih minerala
- podstiče mršavljenje
- štiti srce
- štiti od prehlade
- utiče na lepu kožu
- podmlađuje telo
- može biti dobra užina