Suvo grožđe – riznica zdravlja

Suvo grožđe je dobar izvor energije i sadrži dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa. Puno je dijetalnih vlakana i mnogih fitonutrijenata. Odličan je izvor vitamina B kompleksa: folne kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, kao i velikog broja minerala: gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra, mangana, cinka i flora.

Suvo grožđe nastaje sušenjem grožđa i veoma je popularno suvo voće. Najviše se primenjuje u hrani, ali ima i brojna lekovita svojstva. U pitanju je veoma zdrava namirnica koja može biti odlična zamena za slatkiše

100 grama suvog grožđa sadrži: 299 kalorija; 79,18 grama ugljenih hidrata; 3,07 grama proteina; 0,46 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna su korisna za regulaciju težine i holesterola, poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od raka debelog creva. Bogat nutritivni sastav ovog voća pogodan je i preporučljiv svima. Značajna količina gvožđa pomaže u lečenju anemije, komleks B vitamina koristan je u stvaranju krvnih ćelija, a bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Kao i drugo suvo voće, idealno je konzumirati ga u hladnim danima, jer pomaže organizmu da nadoknadi potrebne vitamine i minerale. Takođe, suvo grožđe predstavlja odličan izvor energije za sve osobe koje često i naporno treniraju.

Čuvar srca i krvnih sudova

Redovno konzumiranje suvog grožđa utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Kalijum je mineral koji smanjuje napetost krvnih sudova i pritiska, pa zbog visoke koncetracije kalijuma u suvom grožđu, on je najdelotvorniji čuvar zdravog srca.

Regulator šećera

Suvo grožđe smanjuje nagle skokove insulina nakon obroka, noćne more dijabetičara, tako što održava ravnotežu apsorpcije šećera i reguliše njegov nivo u organizmu.

Ima antiupalno i antikancerogeno dejstvo

Grožđe, u svežem i suvom obliku, sadrži resveratol – polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo, dok istovremeno smanjuje i holesterol. Potvrđeno je da resveratrol pomaže u zaštiti od raka debelog creva i prostate, koronarne bolesti srca, Alchajmerove bolesti, virusnih i gljivičnih infekcija, melanoma i degenerativne bolesti živaca.

Takođe, smanjuje rizik od moždanog udara, dok tamnije sorte suvog grožđa sadrže antocijanin – antioksidant koji štiti od tumora, upala i alergija.

Suvo grožđe smanjuje kiselost organizma

Kiselost organizma (acidoza) može biti respiracijska ili metabolička, a izvor obe kiselosti je želudac. Kalijum i magnezijum iz suvog grožđa su odlični za neutralizaciju kiselina u želucu i regulaciju kiselosti organizma. To je veoma bitno, jer kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, bolesti srca, tumora i raka, gubitka kose, artritisa i mnogih drugih.

Štite oči, zube i kosti

Grožđe je odlično za zaštitu i očuvanje dobrog vida zbog sadržaja polifenolnih fitonutrijenata. Vitamin A iz grožđa je, takođe, važan za dobro očno zdravlje, smanjuje rizik od pojave očne mrlje i noćnog slepila.

Kalcijum i bor iz grožđa su bitan faktor u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent koji je bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma, pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Prisutnost oleanolične kiseline ima važnu ulogu u zaštiti zuba od propadanja, lomljena i karijesa. Takođe, sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.

Suvo grožđe u kulinarstvu

Suvo grožđe možete jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih, ali i slanih jela. Mogu biti sastavni deo jutarnjih žitarica i smutija, salata, testa, soseva i slično. Može biti zamena velikog dela šećera u kolačima.

Blagodeti suvog grožđa:

·         Sprečava rak

·         Obezbeđuje nam energiju

·         Poboljšava varenje

·         Pojačava imunitet

·         Čuva zdravlje kostiju i zuba

·         Poboljšava seksualno zdravlje

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x