Namirnice koje daju energiju

Često osećate umor i iscrpljenost? To je nešto sa čim se suočava veliki broj ljudi, to dolazi kao posledica ubrzanog života i manje vremena za brigu o sebi.

Kada u Vaš dan uklopite posao, porodicu, obaveze i prijatelje, dovoljno sati sna Vam izgleda nemoguće. A kada napokon legnete na vreme, ujutru se budite umorniji. Ta iscrpljenost delom dolazi od nepravilne ishrane ili manjka određenih namirnica koje Vam mogu povećati nivo energije i snage potrebne za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Možemo dugo pričati o mnogim namirnicama, kao i o pozitivnim i negativnim efektima istih. Međutim, ovde ćemo akcenat staviti na nekoliko najdelotvornijih namirnica koje možete probati već danas.

Namirnice od kojih raste energija i snaga:

Banane

Banane su jedna od najboljih energetskih namirnica. One su savršen izvor kalijuma koji omogućuje bolje kontrakcije mišića, složenih ugljenih hidrata, vitamina B6 i voćnih šećera – fruktoze i glukoze, koji se izuzetno brzo razlažu što omogućava brzo razbuđivanje.

Jaja

Jaja su hrana puna energije. Bogata su proteinima koji pružaju stabilan i održiv izvor energije. Jaja su veoma popularna namirnica kod vegetarijanaca, jer uspešno nadoknađuju proteine koji su im potrebni. Takođe, jaja sadrže vitamin B, kao i gvožđe.

Koštunjavo voće

Orašasti plodovi poput badema, lešnika i indijskih oraha, daju veliku energetsku izdržljivost, kao i koenzim Q10, koji je veoma bitan u proizvodnji energije na ćelijskom nivou. Ovi plodovi se mogu nazvati pravim gorivom za dopunu izdržljivosti.

Integralne žitarice

Ugljeni hidrati (šećeri) su odlični za podizanje energije, posebno pre treninga. Međutim, tu ne spadaju ugljeni hidrati iz belog brašna i šećera, odnosno peciva i slatkiša. Ugljeni hidrati koji zaista podižu nivo energije jesu integralne žitarice, kao što su integralna testenina i pirinač, ovas, integralni hleb i slično.

Riba

Masne ribe kao što su tuna i losos su odličan izvor proteina, vitamina B i masnih kiselina.

Seme bundeve

Semenke bundeve sadrže vitamine, zdrave masti i proteine koji podržavaju rad mišića. Takođe, bogate su magnezijumom, koji pomaže u procesu pretvaranja hrane u čistu energiju.

Crna čokolada

Osim što je veoma korisna za pamćenje, ona ubrzava metabolizam, snižava nivo stresa, izoštrava kognitivne sposonosti i pomaže u savladavanju umora, doduše, u kraćim periodima.

Jabuke

Jabuke sadrže vlakna, vitamin C, antioksidante koji su moćni u podizanju energije i fruktozu koja se brzo i efikasno obrađuje i daje značajnu količinu energije.

Zeleniš

Spanać, rukola, blitva i sav drugi zeleniš je pun vitamina i minerala. Pozitivno utiče na podizanje nivoa energije i raspoloženja.

Kafa

Kofein je jedan od najpoznatijih, ali i najjačih pokretača energije i jutarnjih razbuđivača. Međutim, ako se okrenete nekim od predhodnih namirnica, možete uvideti da kofein nije potreban ili bar ne u tolikoj meri.

Zeleni čaj

Kofein iz zelenog čaja takođe podiže energiju i budi telo, ali i podiže opažanje i pamćenje na viši nivo. Zeleni čaj je daleko bolji i zdraviji izbor.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x