Šećer nema nikakve vitamine ni minerale, daje lažan osećaj sitosti, przna je kalorija i prava šteta za telo.
Naše telo ne prepoznaje loše šećere kao energiju i skladišti ih kao masnoću. Industrijski šećer ne daje nikakav benefit organizmu, a uz to je pokretač raznih bolesti i problema.
Ukoliko ste odlučili da izbacite industrijski šećer, a da se ipak ne odreknete slatkog, postoje odlične zamene sa kojima se možete upoznati.
Med
Med dolazi u prirodnom obliku i sadrži glukozu potrebnu za organizam. Sadrži manje vitamina i dosta antioksidanata.
Nažalost, med gubi lekovita svojstva kada se priprema u hrani ili stavlja u čaj, ali nije štetan.
Stevija
Najpopularniji i najbolji prirodni zaslađivač iz Južne Amerike koji se uzgaja preko 1500 godina.
Stevija je pogodna za dijabetičare, one koji pate od kandide ili vode računa o svom telu, jer ne podiže nivo glukoze i reguliše šećer u krvi. Dosta je slađa od šećera, pa samim tim traje duže.
Kokosov šećer
Kokosov šećer, poznat i kao palmin šećer, sadrži kalcijum, cink i antioksidante, ima nizak glikemijski indeks. Podseća na beli šećer, ali je daleko zdraviji, pa je zato i odlična zamena. Trenutno nije preterano poznat na našim prostorima.
Međutim, kokosov šećer ima dosta fruktoze i kalorija, preporučuje se u manjim količinama.
Javorov sirup
Ovaj prirodan zaslađivač se dobija od smole posebnih vrsta javorovog drveta. Pravi javorov sirup sadrži dosta riboflavina (vitamina B2), cinka, mangana, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.
Napomenućemo da se pravi javorov sirup razlikuje od onog koji je popularan za palačinke.
Agavin sirup
Sirup (nektar) agave dobija se iz biljke plave agave. Slađi je od belog šećera i proizvodi se u Meksiku. Sadrži vlakna, i tako utiče na bolji rad digestivnog sistema.
To je relativno nov proizvod, još nedovoljno istražen.
Agavin sirup ne sadži skrob, pogodan je za osobe koje su netolerantne na gluten. Najviše se preporučuje dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa.
Brezin šećer – ksilitol
Ovo je vrsta šećernog alkohola koja liči na šećer, a dobija se iz kukuruza ili breze. Ima 40% manje kalorija u odnosu na beli šećer.
Dobija se slično kao javorov sirup – zarezivanjem kore. Preporučuje se deci u borbi protiv karijesa, kao i osobama koje pate od kandide.
Možete ga dodavati u kafe i čajeve, isto kao i beli šećer.
Eritrol
Kao i ksilitol, eritrol spada u šećerne alkohole i ima još manje kalorija. Preporučuje se dijabetičarima, jer se smatra sigurnim. Ne podiže nivo šećera, insulina, holesterola i triglicerida.
Prirodni izvori eritrola su mnoga hrana. Nalazi se čak u siru, vinu, pivu, soja sosu, mnogim plodovima i pečurkama.
Melasa
Melasa je gusti tamni sirup i dobija se kuvanjem šećerne trske. Melasa je puna vitamina i minerala. Čak jedna kašičica ovog sirupa može da zadovolji dnevne potrebe za magnezijumom, kalijumom, kalcijumom, bakrom i gvožđem.
Malesa je više zastupljena u kozmetici nego u ishrani.
Zamenski šećer birajte prema cilju koji ste sebi postavili, bilo da želite da regulišete težinu, vodite računa o svom zdravlju ili samo izbacite beli šećer. Budite oprezni u količinama zamenskog šećera koji unosite, jer može doći do nuspojava. Takođe, iako je većina ovih šećera prirodna, ne zaboravite na njihovu kalorijsku vrednost.
Izbacivanjem belog šećera ili bar smanjenjem njegovog unosa, poboljšaćete Vaše zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Srećno!