Kivi je stablasta biljka. Poreklom je iz Kine i pripada porodici Actinidiaceae. Nešto kasnije, kivi se proširio na Novi Zeland, a na kraju u Evropu i SAD.

Kivi predstavlja voće sa mnogo nutritivnih vrednosti. Nažalost, kivi može izazvati alergiju kod ljudi, ali za one koji nisu alergični, kivi je sjajna poslastica sa mnogo vitamina, minerala i vlakana.

Nutritivne vrednosti prosečnog kivija (75g):


Kalorije42
Ugljeni hidrati10,1 g
Šećeri6,7 g
Masti0,4 g
Proteini0,8 g
Vlakna2,1 g
Vitamin C56 mg
Kalijum148 mg
Natrijum3,8 mg

Kalorije

Koliko kivi ima kalorija?

Ukoliko ste Vi od onih koji paze o unosu kalorija, kivi je odlična poslastica. Jedan prosečan kivi ima samo 42 kalorije, što neće narušiti Vaš dnevni unos kalorija, a istovremeno donosi mnogo vitamina, minerala i vlakana.

Ugljeni hidrati

Koliko kivi ima ugljenih hidrata?

U prosečnom kiviju (75g) ima oko 10g ugljenih hidrata. 2g su vlakna, dok 6,7g dolazi iz zdravih šećera. Ovo su odlični podaci za one koji brinu o unosu šećera.

Proteini

Koliko kivi ima proteina?

Kivi nije značajan izvor proteina, odnosno amino-kiselina potrebnih za izgradnju mišića. Jedan prosečan kivi ima oko 1g proteina, zato u drugim obrocima možete nadoknaditi potrebne proteine, namirnicama bogatim proteinima.

Masti

Koliko kivi ima masti?

Kivi ima nizak procenat masti i ne sadrži zasićene masti. Ukoliko Vaš režim ishrane zahteva smanjen unos masti, kivi je odlična poslastica.

Vlakna

Koliko kivi ima vlakana?

Kivi predstavlja dobar izvor biljnih vlakana, koja su veoma važna za održavanje dobrog probavnog sistema i metabolizma.

Jedan prosečan kivi ima oko 2g vlakana, što je dobar deo dnevnih potreba za kivijem.

Vitamini i minerali

Možda zvuči čudno, ali dva prosečna kivija nam donose oko 200% dnevnih potreba za vitaminom C i oko 70% potreba za vitaminom K. Takođe, kivi obezbeđuje vitamin E, kalijum i folat.

Benefiti kivija po zdravlje


Ublažava simptome prehlade

Vitamini iz kivija prirodno mogu da ublaže simptome prehlade. Kada imunitet opadne zbog nedostatka vitamina i minerala u organizmu, kivi je jedan od najboljih namirnica koje će nadoknaditi prvenstveno vitamin C, a onda i druge vitamine.

Čuva zdravje srca

Kivi ima dobitnu kombinaciju – malo natrijuma i dobar izvor kalijuma. Ova kombinacija učestvuje u smanjenju krvnog pritiska. Folat, koji se, takođe, nalazi u kiviju, ima udeo u smanjenju rizika od moždanog udara.

Održava nivo holesterola

Iako ima nizak procenat zdravih masti, kivi sadrži vlakna koja pomažu u održavanju nivoa holesterola. Uvođenjem kivija u svakodnevnu ishranu, zaštiti ćete Vaš kardiovaskularni sistem.

Koristan je kod anemije

Iako kivi nije glavni izvor gvožđa, bitan je izvor vitamina C. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa i time sprečava nedostatak gvožđa u organizmu. Gvožđe je najbitnija stavka u lečenju anemije.

Utiče na bolje varenje

Kivi sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su neophodna za pravilno varenje. Bilo da ga jedete samostalno ili uz neki obrok, dva prosečna kivija donose čak 4g dijetalnih zdravih vlakana.

Neželjeni efekti kivija

Pored jabuke i breskve, kivi je jedan od najčešćih alergija na voće. Ponekad, ova alergija se povezuje sa alergijom na polen.

Simptomi alergije su svrab i osip kože, peckanje usana i grla. Ponekad, kod ozbiljnijih alergija može doći do ubrzanog kucanja srca. Ako osetite neki od ovih simptoma, obavezno posetite doktora.

Kako se kivi konzumira?


Kivi se uvek konzumira svež, jer tako najbolje pruža potrebne nutrijente i zavidan ukus. Uz to, kivi se dodaje mnogim poslasticama, od sladoleda i pudinga, sve do torta i kolača.

Zdrav čija puding sa kivijem


Sastojci:

100g jogurta (najbolje grčkog jogurta)

1 kivi

50g čija semenki

Malo cimeta

Zaslađivač

Priprema:

U jogurt staviti čija semenke i ostaviti pola sata do sat da odstoji. Nakon toga dodajte iseckan kivi, cimet i zaslađivač po ukusu. Na kraju možete dekorisati sa još čija semenki i komadićima kivija.

Takođe, umesto zaslađivača možete staviti neki protein (najbolje sa ukusom vanile), a umesto čija semenki možete staviti i žitarice bez šećera.

U svakom slučaju, ovo je jedan nutritivno bogat obrok, naročito za doručak ili užinu.

Zaključak

Kivi:

  • odličan izvor složenih ugljenih hidrata
  • dobar izvor vlakana i antioksidanata
  • obezbeđuje dobar nivo vitamina C i K
  • čuva srce
  • ublažava simptome prehlade
  • održava nivo dobrog holesterola
  • pomaže apsorpciju gvožđa
  • utiče na bolje varenje
  • jedan od češćih alergija na voće
  • odlično se uklapa u mnoge poslastice
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x