Maslinovo ulje – ukus Mediterana

Maslina je zaštitni znak Mediterana, a od nje se dobija maslinovo ulje koje važi za jedno od najvećih blaga Mediterana.

Maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i koristi se za pripremu hrane, negu lepote, pa čak i u medicinske svrhe. Danas, mnogo ljudi bira maslinovo ulje zbog velikih efekata po zdravlje.

Ovo ulje nema holesterol, sadrži visok procenat nezasićenih masnih kiselina, nema gluten, niti so i poboljšava ukus hrane.

Lekovitost maslinovog ulja


Veliki broj istraživanja dokazalo je lekovitost maslinovog ulja, od sprečavanja upalnih procesa, preko stvaranja lepe boje tokom sunčanja, pa sve do prevencije najtežih bolesti. Pozitivno utiče na celo telo i adekvatno je za svakodnevno korišćenje.

  • Smanjuje rizik od raka

Maslinovo ulje ima polifenole koji imaju antioksidativna dejstva i protivupalna svojstva, pa jedna do dve kašike maslinovog ulja dnevno odlično deluje na smanjivanje rizika od dobijanja raka dojke, gornjeg probavnog trakta i sistema organa za disanje.

  • Otklanja probavne probleme

Maslinovo ulje pospešuje proizvodnju enzima probave. Takođe, otklanja probleme gastritisa, čireva, kiseline u želucu, zatvora i kolitisa.
Usporava rast loših i nepoželjnih bakterija u organizmu pomoću polifenola.

  • Štiti kardiovaskularni sistem

Da bi se smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja koji nastaju kao posledica oksidativnog stresa i hronične upale, preporučuje se konzumiranje hrane koja je bogata antioksidantima i protivupalnim nutrijentima. Ekstra devičansko ulje predstavlja jednu od tih namirnica.

Pored pomenutog, maslinovo ulje pozitivno utiče na lečenje opekotina, spuštanje temperature, ublažavanje problema sa hemoroidima, dijabetesom, hepatitisom i još mnogo drugih. Takođe, maske i preparati na bazi maslinovog ulja obnavljaju suvu i ispucalu kosu i čine kožu sjajnijom.

Maslinovo ulje je bogato vitaminima:


  • Vitamin A – snažan antioksidant, jača imunitet i čuva zdravlje očiju
  • Vitamin D – pomaže u borbi protiv mnogih bolesti, poput dijabetesa, astme i psorijaze. Odličan je za zdravlje kostiju i zuba.
  • Vitamin E – utiče na očuvanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sistema
  • Vitamin K – pomaže u izgradnji tkiva i kostiju, deluje na zgrušavanje krvi.

Pored vitamina, maslinovo ulje sadrži polifenol, karoten, hlorofil i lecitinom koji smanjuju loš holesterol, čuvaju moždane funkcije i poboljšavaju pamćenje.

Koje maslinovo ulje je najbolje?


Najbolje je da uvek birate ekstra devičansko maslinovo ulje, jer je nerafinisano, nemodifikovano, hladno ceđeno i sadrži 1% oleinske kiseline.

Takođe, gorak i ljutkast ukus i tamnija boja znači da je u pitanju kvalitetno maslonovo ulje.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x