Peršun je omiljeni restoranski ukras koji ima osvežavajući ukus i slaže se uz mnoga jela poput supa, omleta, čorbica i slično.
Peršun je svetlo zelena biljka, koja se uzgaja u mnogim državama sveta. Postoje dve vrste peršuna – sa ravnim i uvijenim listom. Peršun sa ravnim listom, poznat kao italijanski peršun, najbolji je peršun za kuvanje. Najčešće se korsti u supama, čorbama i sosevima.
Peršun sa uvijenim listom se koristi kao ukras zbog lepog izgleda. Najbolji je kao ukras za omlet, pirinač i povrće.
Nutritivne vrednosti za supenu kašiku peršuna:
Kalorije | 1,4 |
Ugljeni hidrati | 0,241 g |
Masti | 0 g |
Proteini | 0,113 g |
Vlakna | 1,125 g |
Natrijum | 2,13 mg |
Benefiti peršuna po zdravlje
Peršun je dobar za vid
Sok od peršuna, zajedno sa šargarepom i celerom, pomaže za očna oboljenja i očuvanje vida.
Peršun reguliše nivo šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da peršun reguliše nivo šećera u krvi i dobar je za one koji se bore sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.
Peršun daje svežinu dahu
Ukoliko žvaćete peršun i lavandu, možete ukloniti loš zadah.
Kako se konzumira peršun?
Peršun se koristi kao začin u mnogim slanim jelima. Takođe, dobar je za dekoraciju.
Zaključak:
Peršun
- omiljeni restoranski ukras
- uklapa se u mnogim jelima
- popularan začin u mnogim domovima
- čuva vid
- reguliše nivo šećera u krvi
- daje svežinu dahu
- lako se nabavlja i dostupan je tokom cele godine