Lubenica

Lubenica, poznata još kao bostan, spada u porodicu tikvi. Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, što je stavlja u grupu povrća. Zašto? U botanici jednogodišnja biljka koja nastaje iz drugih delova biljke (korena, lišća) predstavlja povrće. Lubenica se sadi svake godine, za razliku od voća koje se jednom posadi, a zatim se plodovi razvijaju iz oplođenih cvetova.

Lubenica je poreklom iz Afrike, dok se najviše uzgaja u Evropi.

Lubenica se sastoji od 90% vode, vitamina i minerala. Takođe, lubenica sadrži biljna vlakna i masti, azotnu kiselinu, organske kiseline, bakar, beta-karoten, mineralne soli, eterična ulja, celulozu i šećer.

Nutritivne vrednosti lubenice na 100g:


Kalorije30
Ugljeni hidrati7,5 g
Šećeri6,2 g
Masti0,1 g
Proteini0,61 g
Vlakna0,4 g
Vitamin C12 mg
Vitamin A42 mg
Natrijum1 mg

Kalorije

Koliko lubenica ima kalorija?

Lubenica ima zaista malo kalorija. Jedna prosečna porcija sadrži svega 46 kalorija, ali i standardnu čašu vode. To znači da jednom porcijom lubenice, možemo uneti vodu koja je potrebna našem organizmu, ali i zdrav šećer za pravilnu funkciju mišića.

Velike količine lubenice mogu biti teške za stomak, jer zamislite da popijete 2l vode odjednom? Mnogo.

Ugljeni hidrati

Koliko lubenica ima ugljenih hidrata?

Kao i svako voće i lubenica ima ugljene hidrate. Uglavnom su to prosti šećeri za koje nema mnogo mesta, jer veliki deo lubenice zauzima voda.

Kao što i sami znate, lubenica se ne može jesti u velikim količinama, pa samim tim lubenicu mogu jesti i dijabetičari (s vremena na vreme), jer ne postoji rizik od prevelikog unosa prostih šećera.

Proteini

Koliko lubenica ima proteina?

Lubenica nema mnogo proteina i ne može da gradi mišiće, ali svojim sećerima pomaže mišićima da nadoknade glikogen koji gubimo prilikom treninga.

Masti

Koliko lubenica ima masti?

Lubenica sadrži nizak procenat masti.

Vlakna

Koliko lubenica ima vlakana?

Lubenica nije bogata vlaknima. Sadrži svega 0,4g vlakana na 100g, odnosno malo više na standardnu porciju.

Međutim, kao što smo rekli, lubenica sadrži veliku količinu vode, a voda zajedno sa vlaknima dobro utiče na našu probavu, odnosno predstavlja dobar diuretik.

Vitamini i minerali

Lubenica je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži vitamina A i C koji su veoma važni sa zdravu funkciju organizma.

Porcija lubenice obezbeđuje i 7% dnevnih potreba za bakrom i pantotenskom kiselinom, 5 % dnevnih potreba za biotinom, 4% dnevnih potreba za vitaminom B1 i B6.

Takođe, zrela crvena lubenica sadrži više hranljivih materija, od manje zrele lubenice.

Zaključak

Lubenica ima malo kalorija i veliku količinu vode što predstavlja voće prihvatljivo u dijetama. Lubenica ne sadrži masti i prepuna je vitamina i minerala, a to pozitivno utiče na naše zdravlje.

Ipak, lubenica sadrži ugljene hidrate i veću količinu šećera, pa se osobama sa dijabetesom preporučuju umerene količine ovog voća.

Benefiti lubenice po zdravlje


Lubenica hidrira organizam

Lubenica sadrži 92% vode i predstavlja namirnicu koja hidrira organizam u vrelim letnjim danima.

Lubenica smanjuje krvni pritisak

Lubenica deluje kao antioksidant. Istraživanja ukazuju na to da lubenica može pomoći u snižavanju ili smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska.

Lubenica smanjuje rizik od infekcija

Antioksidanti, poput flavonoida i karotenoida pomažu obnavljanju ćelija i mogu pomoći u smanjenju rizika od pojave različitih infekcija.

Lubenica smanjuje rizik od karcinoma

Antikosidanti, koje smo pomenuli u predhodnom pasusu, takođe, pomažu u smanjenju tizika od nastanka nekih karcinoma.

Lubenica pomaže u gubitku težine

Zbog količine vode koju lubenica sadrži, manje lubenice će pomoći da se osećate sitim, za razliku od keksa i drugih namirnica pogodnih za užinu. Kako lubenica ima manje kalorija i ne možete pojesti mnogo, ona će doprineti manjem unosu kalorija i mršavljenju.

Lubenica podiže nivo energije

Lubenica sadrži vitamin B6 koji utiče na stvaranje dopamina (hormone dobrog raspoloženja) koji podiže nivo raspoloženja i energije.

Lubenica pomaže u čišćenju bubrega i mokraćnih puteva

Visok sadržaj vode pomaže u čišćenju bubrega i mokraćnih puteva, dok kalijum utiče na regulaciju urinske kiseline u krvi i na izbacivanje toksina iz bubrega.

Mane lubenice


Alergije

Alergije na lubenicu su retke, ali ukoliko neko ima reakciju na polen, odnosno ukoliko je neko alergičan na polen ambrozije ili trave, može se desiti da dođe do reakcije na proteine u lubenici koji su slični polenu. Simptomi su obično peckanje ili svrab u ustima.

Alergije su veoma česta pojava, a sama lubenica se smatra netoksičnom hranom.

Osobe koje pate od dijebetesa ne bi trebalo da unose velike količine ovog voća, jer lubenica sadrži visok procenat šećera.

Kada treba jesti lubenicu?

Iako je lubenica zdrava i dobra po naš organizam, dobro je izbegavati je uveče i noću. Lubenica ima dosta vode i može biti teška za stomak, naročito kada nam se omakne neko parče više. Težina u stomaku posle lubenice može uticati na odlaganje spavanja i sam kvalitet sna.

Najbolje je jesti lubenicu tokom dana, jer lubenica podiže nivo energije i hidrira telo.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x