Lekovitost kruške

Kruške su jednostavno, hranljivo i lekovito voće. Pomažu u mnogim funkcijama u organizmu, a pored toga su veoma ukusne i sočne.

Kruške su dobre za mršavljenje, probavu, imunološki sistem, metabolizam, cirkulaciju i još mnogo toga.

Po pravilu, kruška je gornji deo cvetnog stabla, najčešće je uža na vrhu i šira na dnu, ali to nije pravilo. Verovali ili ne, neke kruške su istog oblika kao jabuka. Međutim, ova dva voća se razlikuju po ukusu.

Nutritivne vrednosti kruške na 100g:

Energetska vrednost: 57kCal

Proteini: 0,4g

Ugljeni hidrati: 15g

Šećeri: 9,8g

Vlakna: 3,1g

Masti: 0,1g

Benefiti kruške:


Antioksidanti

Kruške su pune antioksidanata, kao i mnogo drugo voće. Antioksidanti su glavni učesnici u borbi protiv različitih bolesti.

Jači imuni sistem

Antioksidanti i vitamin C, kojima su kruške veoma bogate, jačaju imuni sistem. Voće poput krušaka eliminiše prehlade, grip i druge bolesti imunog sistema.

Bolja probava

Kruška je sočna i puna vlakana što je veoma bitno u ljudskom varenju. Vlakna pomažu da se hrana lako kreće kroz creva, jer stimulišu izlučivanje želudačnih sokova. Takođe, vlakna regulišu rad creva, smanjuju šansu za zatvor i dijareju i štite od štetnih efekata slobodnih radikala.

Malo kalorija

Kruške su jedno od voća sa malo kalorija. Prosečna kruška sadrži do 100 kalorija, pa su baš zbog toga kruške sastavni deo mnogih dijeta.

Bolja cirkulacija i broj crvenih krvnih zrnaca

Kruške mogu biti veoma korisne za osobe koje pate od anemije i sličnih bolesti, jer sadrže bakar i gvožđe. Gvožđe povećava sintezu crvenih krvnih zrnaca i na taj način direktno utiče na anemiju koja predstavlja nedostatak crvenih krvnih zrnaca, dok bakar olakšava unos minerala u organizam.

Zdrave kosti

Kruške su bogate mineralima – magnezijumom, manganom, fosforom, kalcijumom i bakrom, zato kruške smanjuju gubitak minerala u kostima i smanjuju mogućnost za bolesti, poput osteoporoze.

Obnavlja tkiva i zaceljuje rane

Kruške pomažu u obnavljanju oštećenih krvnih sudova i tako smanjuju opterećenje kardiovaskularnog sistema i razvoj određenih srčanih bolesti.

Kruške sadrže veliku količinu hranljivih materija, koje sadrže visok nivo askorbinske kiseline, koja pomaže u bržem zarastanju povreda.

Sprečava rak

Antioksidanti su poznati po antikancerogenim aktivnostima, a kruške su bogate antioksidantima. Samim tim kruške su povezane sa prevencijom različitih tipova kancera.

Jača kosu, kožu i oči

Kruške sadrže vitamin A koji je bitan za mnoge funkcije u organizmu. Kruške usporavaju starenje na koži, gubitak kose, kataraktu i mnoga druga stanja.

Kruške su zaista kraljevsko voće, koje zajedno sa mnogim drugim voćem, pozitivno utiču na zdravlje čitavog organizma.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x