Benefiti jaja zavise i od načina pripreme

Jaja su nutritivno hranljiva namirnica, sa niskim procentom kalorija. Bogata su proteinima, zdravim mastima, belančevinama, vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama.

Međutim, način pripreme jaja je veoma važan. Određene metode spremanja jaja su mnogo kvalitetniji način za unos nutrijenata.

Načini pripreme jaja:


Pržena jaja

Pržena jaja se razbijaju i izlivaju direktno na nauljen, vruć tiganj. Možete ih pržiti samo sa jedne strane kako bi ste dobili jaja na oko, ili sa obe strane ako volite da zapečete žumance.

Kajgana

Kajgana su umućena jaja koja se sipaju i mešaju na vrućem tiganju sve dok se ne ispeku.

Omlet

Omlet je, takođe, umućena jaja koja se izlivaju na vruć, nauljen tiganj i polako se peku. Za razliku od kajgane, omlet se ne meša.

Pečena jaja

To su jaja koja se peku u vrućoj rerni.

Kuvana jaja

Kuvanje jaja u ljusci, u vrućoj vodi koja vri. Što ga duže kuvate, žumance postaje sve tvrđe. Prosek je 10 minuta kuvanja, ali zavisi i od ukusa.

Poširana jaja

Poširana jaja se kuvaju u vrućoj vodi. Za razliku od standardnog kuvanja, ova jaja se razbijaju u vrućoj vodi i tako se kuvaju.

Kuvanje jaja je sigurnije za jelo i olakšava varenje nutrijenata iz jaja.

Kuvana jaja predstavljaju najbolju i najzdraviju varijantu za jelo. Istraživanja su pokazala da su kuvana jaja lako svarljiva, zadržavaju svoje nutrijente i imaju veći procenat proteina od sirovih. Takođe, kuvana jaja ne sadrže dodatne kalorije.

Kod prženih jaja, omleta i slično dodaje se kalorijska vrednost, odnosno masnoća iz ulja, masti ili putera na kom se prže.

Uz to, većina dodaje sastojke poput sira, šunke i slično što pojačava obrok. Naravno, to su preukusna jela koja imaju svoje benefite i treba ih uvrstiti u ishranu.

Naravno, to sve zavisi od ukusa, ali i od cilja koji ste sebi postavili.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x