Naši krajevi su prebogati ovim voćem, pa nije slučajnost da svi uživamo u šljivama. U pitanju je koščato voće koje raste na drveću. Spolja imaju tanku i glatku kožu, a sočnu unutrašnjost.
Šljiva je niskokalorična namirnica, prepuna vlakana, vitamina i minerala, pa se neretko koristi za prevenciju i lečenje zatvora.
Nutritivne vrednosti jedne prosečne šljive:
Kalorije | 30 |
Ugljeni hidrati | 7,5 g |
Šećeri | 6,6 g |
Masti | 0,2 g |
Proteini | 0,5 g |
Vlakna | 0,9 g |
Vitamin C | 6,27 mg |
Vitamina A | 11,2 mg |
Natrijum | 0 mg |
Kalorije
Koliko šljiva ima kalorija?
Jedna šljiva ima 30 kalorija. Skoro 90% kalorija čine ugljeni hidrati, 6% proteini i 6% masti. U pitanju je niskokalorična namirnica bogara hranljivim materijama.
Ugljeni hidrati
Koliko šljiva ima ugljenih hidrata?
Jedna srednja šljiva ima skoro 8g ugljenih hidrata. Skoro 7g čine šećeri, dok 1g zauzimaju vlakna.
Proteini
Koliko šljiva ima proteina?
Šljive su odličan izvor proteina. U jednoj šljivi ima oko pola grama proteina.
Masti
Koliko šljiva ima masti?
Šljive su namirnica sa malim procentom masti.
Vlakna
Koliko šljiva ima vlakana?
100g šljiva sadrži 1,4g vlakana. To znači da sveža šljiva nije bogata vlaknima. Međutim, suve šljive su bogatije vlaknima i koriste se kao lek za probavu.
Suve šljive na 100g imaju čak 7g vlakana.
Vitamini i minerali
Šljive nisu značajan izvor vitamina i minerala. Šljiva daje oko 10% potreba za vitaminom C i nešto manje kalijuma, bakra i mangana.
Benefiti ananasa po zdravlje
Šljive su dobre za varenje
Šljive su bogate dijetalnim vlaknima i regulišu funkciju digestivnog trakta. Bogate su rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. Rastvorljiva vlakna smanjuju nivo šećera, lošeg holesterola i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nerastvorljiva vlakna učestvuju u zdravom radu digestivnih organa i omogućavaju probavu.
Šljive snižavaju holesterol
Suve šljive vezuju žučne kiseline (kiseline koje se koriste za varenje masti i stvaraju se u jetri iz holesterola) i uklanjaju ih iz organizma. Na taj način u organizmu se održava normalan nivo holesterola.
Šljive su bogate antioksidantima
Poznato je da antioksidanti ubijaju slobodne radikale, koji predstavljaju direktne uzročnike raznih bolesti. Antioksidanti su jedna od najbitnijih sastojaka svake namirnice.
Šljive poboljšavaju zdravlje kože
Vitamin C u šljivama utiče na održavanje zdravlja kože i smanjuje rizik od pojave preranih bora i suve kože.
Šljive jačaju imuni sistem
Vitamin C je koristan za sve one koji imaju slab imunitet. Šljive sadrže vitamin C koji može pomoći jačanju imuniteta.
Kako se šljive konzumiraju?
Šljive su voće koje je najsočnije kada se jede sveže. Takođe, suve šljive su odličan izbor iz mnogo razloga.
Pored toga, sa šljivama možete praviti različite poslastice, poput pita, kompota, zdrave kaše, voćne salate i slično. Ne zaboravite koliko su popularne knedle sa šljivama.
Zaključak
Šljive
- dobar izvor ugljenih hidrata i vlakana
- nizak sadržaj masti i kalorija
- dobar izvor vitamina C, A, K, bakra i mangana
- dobre su za varenje
- snižavaju holesterol
- bogate su antioksidantima
- poboljšavaju zdravlje kože
- jačaju imunitet
- dobar su sastojak za mnoge poslastice