
Paradajz je jedna od najomiljenijih salata mnogih. U pitanju je ukusna i hranljiva namirnica, koja je sastavni deo zdrave ishrane. Sadrži važne nutrijente korisne organizmu.
Nutritivne vrednosti jednog prosečnog paradajza:
Kalorije | 16 |
Ugljeni hidrati | 3,5 g |
Šećeri | 2,4 g |
Masti | 0,2 g |
Proteini | 0,8 g |
Vlakna | 1,1 g |
Vitamin C | 12,5 mg |
Vitamin K | 7,2 mg |
Vitamin E | 0,5 mg |
Kalijum | 215,7 mg |
Natrijum | 5 mg |
Kalorije
Koliko paradajz ima kalorija?
Jedan paradajz ima samo 16 kalorija. Većinu kalorija čine ugljeni hidrati, a manji broj proteini i masti.
Ugljeni hidrati
Koliko paradajz ima ugljenih hidrata?
Jedan paradajz ima 3,5g ugljenih hidrata. Većinu ugljenih hidrata čine zdravi šećeri, dok manji procenat čine vlakna.
Proteini
Koliko paradajz ima proteina?
Paradajz nije najbolji izvor proteina, ali je i namirnica koja uglavno služi kao salata uz namirnice koje predstavljaju izvor proteina.
Masti
Koliko paradajz ima masti?
Kao i drugo povrće, tako i paradajz ima mali procenat masti.
Vlakna
Koliko paradajz ima vlakana?
Prosečan paradajz sadrži više od 1g vlakana. Većina vlakana u paradajzu su nerastvorljiva.
Vitamini i minerali
Paradajz je sjajan izvor vitamina C i kalijuma. Takođe, sadrži vitamin A, E i natrijum.
Benefiti paradajza po zdravlje
Paradajz ima protivupalna svojstva
Paradajz je bogat mineralima koji sprečavaju upalne bolesti. Takođe, paradajz sadrži karotenoide i bioflavonoide koji predstavljaju dobra antiupalna sredstva.
Paradajz snižava krvni pritisak
Paradajz sadrži likopen, koji između ostalog, snižava krvni pritisak
Paradajz sprečava razvoj karcinoma
Likopen, koji smo već pomenuli, štiti telo od razvoja ćelija karcinoma. Takođe, antioksidanti iz paradajza učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.
Paradajz utiče na zdravu kožu
Paradajz sadrži betakaroten i likopen. Betakaroten štiti kožu od loših UV zraka, dok je likopen prirodno sredstvo koje štiti od sunca.
Paradajz je odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa
Paradajz učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi. Svakodnevna konzumacija paradajza pomoćiće Vam u borbi sa dijabetesom.

Kako se paradajz konzumira?
Paradajz je najbolje jesti svež, kao salatu uz mnoga jela. Svež paradajz daje sve potrebne nutrijente. Takođe, možete praviti domaće soseve od paradajza ili domaći kečap, koji neće sadržati šećere, već zdrave nutrijente.
Postoji dosta kuvanih jela u kojima je paradajz jedan od glavnih sastojaka, jer ne samo da obezbeđuje potrebne nutrijente, već i daje sočan ukus kom je teško odoleti.
Zaključak
Paradajz
- niskokalorična namirnica
- povrće sa niskim sadržajem masti
- bogat je vitaminom C, K i kalijumom
- sadrži likopen koji je bitan u mnogim funkcijama
- ima protivupalna svojstva
- snižava krvni pritisak
- sprečava širenje karcinoma
- utiče na zdravu kožu
- odličan je saveznik u borbi protiv dijabetesa
- predstavlja najomiljenije povrće
- uklapa se u mnogim kuvanim jelima