Uticaj kofeina na organizam

Kofein povećava nivo adrenalina što dovodi do bržeg protoka krvi kroz telo i povećava broj otkucaja srca. Istovremeno, sprečava dopamin da se ponovo apsorbuje, što omogućava da duže ostane u mozgu i samim tim se duže osećate pozitivno.

Zadržavanje dopamina pokreće mozak da poželi više kofeina. Kofein nije opasan u umerenim količinama, ali preterivanje može negativno uticati na zdravlje.

Uopšteno, četiri do pet šoljica kafe dnevno za odraslu osobu je potpuno bezbedno. Međutim, ukoliko unesete više kofeina nego što bi trebalo, može doći do određenih problema kao što su drhtavica, nesanica, vrtoglavica, ubrzan rad srca, nervoza, glavobolja i dehidratacija.

Maksimalan efekat kofeina se obično oseti oko sat vremena nakon konzumiranja. Nakon četiri do šest sati, telo potroši tek oko polovine unetog kofeina.

‌Uticaj kofeina na srce

Uopšteno, kofein je potpuno bezbedan za zdravlje srca i neće izazvati aritmije ili visok krvni pritisak, naravno u umerenim količinama.

Energetska pića imaju drugačiji uticaj na srce. Veća količina energetskog pića u toku dana može dovesti do povišenog krvnog pritiska ili visokog srčanog ritma.

Manje koncentrisani oblici kofeina, ukoliko se unose u većim količinama, mogu privremeno povećati broj otkucaja srca ukoliko imate neku od kardiovaskularnih bolesti.

Uticaj kofeina na nervni sistem

Kofein je zapravo stimulans koji Vam povećava budnost i daje osećaj energičnosti.

Kofein može imati pozitivan uticaj na pamćenje i razmišljanje

Može Vas držati budnim i kada to ne želite, jer se nivo hormona melatonina, koji je potreban telu da bi zaspalo, smanjuje u prisustvu kofeina.

Povećani nivo dopamina može poboljšati Vaše mentalno stanje, jer će učiniti da se osećate srećno i prisutno.

Nažalost, kofein može dovesti do osećaja anksioznosti i zavisnosti. Ukoliko unosite previše kofeina možete se osetiti nervozno ili anksiozno, a ukoliko imate glavobolje, probleme sa koncentracijom ili osećaj da ne možete bez šoljice kofeina, po navici, onda ste možda razvili zavisnost.

Takođe, kofein može da izazove gorušicu, jer povećava količinu kiseline koju proizvodi želudac. Deluje i kao diuretik, podstiče telo da više mokri.

Umerena konzumacija kofeina nije štetna, čak donosi i neke pozitivne efekte. Prekomereno konzumiranje kofeina može dovesti do određenih tegoba. Pa ako niste sigurni o količini kofeina koja je dovoljna za Vaš organizam u odnosu na Vaše zdravstveno stanje, možete se konsultovati sa stručnim licem.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x