Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka koja predstavlja veoma bitno povrće u ishrani.
Kupus predstavlja ukusno, jeftino i povrće zahvalno za pripremu. Dodaje se mnogim receptima i salatama. Kupus obezbeđuje potrebna vlakna i druge potrebne materije.
Nutritivna vrednost kupusa na 100g:
Kalorije | 25 |
Ugljeni hidrati | 5,8 g |
Šećeri | 3,2 g |
Masti | 0,1 g |
Proteini | 1,3 g |
Vlakna | 2,5 g |
Vitamin C | 36,6mg |
Vitamin K | 76mg |
Kalorije
Koliko kupus ima kalorija?
Kupus je niskokalorična namirnica koja ima samo 25 kalorija na 100g.
Ugljeni hidrati
Koliko kupus ima ugljenih hidrata?
Kupus ima oko 6g ugljenih hidrata na 100g. Pola dolazi iz vlakana, dok druga polovina dolazi iz prirodnih šećera.
Proteini
Koliko kupus ima proteina?
Kupus nije značajan izvor proteina, jer ima samo 1g proteina na 100g kupusa. Kupus možete konzumirati kao salatu uz druge namirnice bogate proteinima.
Masti
Koliko kupus ima masti?
Kupus se može nazvati namirnicom bez masti, jer na 100g ima manje od 1g masti.
Vlakna
Koliko kupus ima vlakana?
Kupus je bogat vlaknima. Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna čine čak 40% ukupnih vlakana u kupusu.
Vitamini i minerali
Kupus je odličan izvor vitamina K, C i A, kalijuma, kalcijuma, folata i gvožđa.
Benefiti kupusa po zdravlje
Kupus jača imuni sistem
Kupus spada u najbogatije namirnice vitaminom C. Vitamin C je zaštitnik imuniteta, a imunitet nam je potreban kako bi se branili od mnogih virusa i prehlada.
Kupus snižava holesterol
Određena istraživanja su pokazala da kupus kuvan na pari daje dobre rezultate u snižavanju holesterola.
Kupus olakšava probavu
Kupus je namirnica bogata vlaknima, a vlakna su važna za dobru probavu i zdrav metabolizam.
Kupus održava zdrav mozak
Hranljive materije u kupusu pomažu dotok krvi u mozak. Istraživanja su pokazala da kupus učestvuje u održavanju jake kognitivne funkcije godinama.
Kupus može smanjiti rizik od raka
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kupusa štiti od nekoliko vrsta raka.
Kako se konzumira kupus?
Kupus može da se jede svež, kada se dobro oljušti. Međutim, većina kupus jede kao salatu, ili kuvan/pečen kupus kao obrok.
Tokom godine možemo jesti svežu kupus salatu, dok zimi obično svi preferiraju kupus zimnicu.
Kao obrok, najčešće možete kuvati kupus sa mesom, praviti sladak kupus ili podvarak. Takođe, pite sa kupusom su preukusna poslastica.
Zaključak:
Kupus
- predstavlja niskokaloričnu hranu
- skoro da nema masti
- dobar je izvor vitamina C i K, kalijuma i folata
- nije značajan izvor proteina
- sadrži dosta vlakana
- jača imuni sistem
- snižava holesterol
- olakšava probavu
- održava zdrav mozak
- smanjuje rizik od raka
- može biti sjajan obrok i salata.