Šargarepa

Šargarepa, poznata i kao mrkva, je korenasto povrće narandžaste boje.

Šargarepa je savršena grickalica, prepuna hranljivih materija, kao što su vitamin A, K i kalijum. Iako šargarepa spada u korenasto povrće, ona nema mnogo ugljenih hidrata. Najčešće se dodaje u salate, čorbe, supe, gulaše i priloge.

Nutritivne vrednosti jedne prosečne šargarepe (61g):


Kalorije25
Ugljeni hidrati6 g
Šećeri2,9 g
Masti0 g
Proteini0,5 g
Vlakna1,5 g
Vitamin A509 mg
Natrijum42 mg

Kalorije

Koliko šargarepa ima kalorija?

Jedna šargarepa ima samo 25 kalorija što je za razliku od drugog korenastog povrća, poput krompira, niskokalorično. 86% kalorija čine ugljeni hidrati, 9% proteini, 5% masti.

Ugljeni hidrati

Koliko šargarepa ima ugljenih hidrata?

Jedna šargarepa od 60g sadrži 6g ugljenih hidrata. U to ulazi oko 2g vlakana i oko 3g zdravih šećera.

Proteini

Koliko šargarepa ima proteina?

Šargarepa nije posebno bogata proteinima. Jedna šargarepa ima samo 0,5g proteina. Međutim, šargarepa se obično konzumira kao dodatak jelima ili salatama, tako da uz šargarepu možete konzumirati namirnice bogate proteinima poput mesa, ribe ili jaja.

Masti

Koliko šargarepa ima masti?

Šargarepa ima minimalno masti, odnosno jedna šargarepa ima gotovo 0 masti, što je odlična činjenica za one koji izbegavaju unos masti.

Vlakna

Koliko šargarepa ima vlakana?

Šargarepa sadrži oko 80% vode i puno vlakana. Vlakna u šargarepi su rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna utiču na sporije varenje skroba i glukoze, pa na taj način regulišu nivo šećera. Nerastvorljiva vlakna, poput celuloze, pomažu probavi da dobro funkcioniše.

Vitamini i minerali

Šargarepa je savršen izvor vitamina A (posebno beta-karotena) koji je zaslužan za narandžastu boju. Takođe, šargarepa ima kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, folat i vitamin E i K.

Benefiti šargarepe po zdravlje


Šargarepa utiče na vid

Verovatno ste puno puta čuli “Jedi šargarepu dobra je za vid”. To je apsolutno tačno. Vitamin A u šargarepi utiče pozitivno na vid i štiti od katarakte.

Šargarepa štiti jetru

Šargarepa štiti jetru od toksina, a pomoću vitamina A učestvuje u izbacivanju otrova iz organizma i utiče na smanjenje masnih naslaga u jetri.

Šargarepa za bolje varenje

Šargarepa sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koji utiču na pravilan rad organa za varenje. Ubacivanjem šargarepe u svakodnevnu ishranu možete sprečiti nadutost i zatvor.

Reguliše visok krvni pritisak

Grupa vitamina B prisutna u šargarepi reguliše cirkulaciju krvi i tako obezbeđuje srcu i plućima pravilan rad. Takođe, smanjuje visok krvni pritisak i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Kako se šargarepa konzumira?


Šargarepu je najbolje grickati sirovu, međutim, kuvanjem šargarepe povećava se broj karatenoida. Šargarepu uvek treba kuvati celu, jer isečena šargarepa dosta dobrih nutrijenata ostavlja u vodi u kojoj se kuva.

Međutim, kuvana šargarepa ima veći glikemijski indeks, što nije pogodno za dijabetičare i one koji paze na unos šećera. Kratko kuvanje na pari neće mnogo povećati glikemijski indeks, a sačuvaće potrebne nutijente.

Zaključak:

Šargarepa:

  • predstavlja zdrav izvor ugljenih hidrata i vlakana
  • ima malo masti, proteina i natrijuma
  • bogata je vitaminima i mineralima
  • čuva vid
  • štiti jetru
  • podstiče bolje varenje
  • reguliše visok krvni pritisak i cirkulaciju
  • ima prednosti i sveža i kuvana
  • dodaje se u veliki broj jela
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x