7. Jul Svetski Dan Čokolade

Svake godine, 7. jula obeležava se Svetski Dan Čokolade. Na taj dan, 1550. godine, čokolada je prvi put doneta u Evropu, a prvi put ovaj datum je obeležen 2009. godine.

Svetski Dan čokolade širom sveta omogućava ljubiteljima ove poslastice prepuštanje omiljenoj čokoladi bez griže savesti. Ovaj dan se može nazvati i danom kada se posebna počast daje jednom od najvećih kulinarskih izuma ikada.
Takođe, na ovaj dan se slave sve poslastice napravljene od čokolade, poput čokoladnog mleka, tople čokolade, kolača i slično.

Interesantna je činjenica da je ovo jedina namirnica koja se topi na temperaturi samo malo nižoj do temperature ljudskog tela. To je zapravo razlog zašto se ova poslastica topi u ustima.

Istorija čokolade duga je 2500 godina. Američki narod, Asteci, su toliko voleli napitak od čokolade da su verovali da im je sam Bog mudrosti dao. Seme kakaa su, čak, koristili i kao oblik valute koji je imao veliku vrednost tada.

Kada je gorka čokolada dodavanjem šećera postala slatka, zahvatila je mase i postala omiljena poslastica svih. Mnoge današnje svetske kompanije za proizvodnju čokolade, poput Cadbury i Nestlé, počele su sa radom u 19. i početkom 20. veka.

Čokolada potiče iz Centralne Amerike i spada u najstarije napitke koji su poznati čoveku. Dobija se iz biljke kakaovac. U plodu biljke kakaovac nalaze se zrna kakaa od kojih se pravi čokolada.

U početku su se koristili plodovi kakaovca za napitak, tako što su se mrvili i kuvali u vodi zajedno sa vanilom, sojom i čilijem. Danas, postupak pravljenja čokolade je nešto drugačiji.

Zbog gorkog ukusa kakaa, zrna se ostavljaju kako bi se fermentisala i razbila gorak ukus. Nakon toga se suše, prže i mrve. Na kraju, zagrevanjem, masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, kakao puter i arome.

Kakao, kao glavni sastojak čokolade, potiče iz tropskih nizija Južne Amerike, a već 3 milenijuma se gaji u Meksiku i Centralnoj Americi.

Najčešći tipovi čokolade su:

Mlečna čokolada – čvrsta čokolada napravljena od kaka, mleka i šećera.

Tamna čokolada – čokolada koja sadrži čvrsti kakao i kakao puter bez mleka ili putera koji se nalazi u mlečnoj čokoladi.

Bela čokolada – čokolada bele boje, napravljena od kakao putera, šećera, čvrstih sastojaka mleka i ponekad vanile. Ona ne sadrži čvrste sastojke kakaa.

Gorka čokolada – to je tamna čokolada bez dodataka zaslađivača.

Veliki broj ljudi voli čokoladu, i svakodnevno je konzumira.

Poznato je da čokolada povećava novi serotonina i dopamina, što pomaže za podizanje raspoloženja. Tamna čokolada je izuzetno zdrava za organizam, jer je bogata antioksidantima i pomaže u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju protoka krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x