Namernice koje treba izbegavati ukoliko imate anemiju
- 29.09.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Na
nastanak anemije može uticati i način ishrane. Zato je bitno obratiti pažnju na
ishranu, kako bi sprečili pojavu anemije.
Ako
ipak dođe do anemije, neophodno je voditi računa o ishrani i načinu života,
odnosno preći na režim zdrave ishrane prilagođene anemiji i izbegavati određene
vrste namirnica.
Postoje
namirnice koje treba izbegavati ukoliko imate dijagnostikovanu anemiju. To su:
Mleko
Mleko jeste veoma zdravo, ali osobe koje boluju od anemije, ne bi trebalo da unose mleko, jer sprečava organizam da pravilno apsorbuje gvožđe iz hrane.
Masna
hrana
Masna hrana inače nije zdrava, a naročito ne kod anemije, jer remeti pravilnu apsorpciju gvožđa.
Neka
ulja
Određena ulja razgrađuju molekule krvi u organizmu. Zato je dobro izbegavati ulje.
Vlakna
Iako su veoma zdrava za metabolizam, vlakna ne dozvoljavaju organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane. Zato osobe sa anemijom treba da izbegavaju vlakna ili bar smanje unos.
Osobama sa anemijom kofein ne prija i trebalo bi ga izbegavati.
Belanca
Visok nivo proteina iz belanaca sprečava organizam da pravilno apsorbuje elemente za povećanje crvenih krvnih zrnaca.
Iako je čaj veoma zdrav za organizam, on sadrži sastojke koji ometaju apsorpciju gvožđa.
Seme
susama
Verovali ili ne, seme susama ometa pravilnu apsorpciju gvožđa u organizmu.
Sojin
protein
Odličan
za zdravlje kostiju, ali loš za osobe sa anemijom, jer sprečava organizam da
apsorbuje gvožđe iz hrane.
Borba
sa anemijom je najčešće duga i naporna. U tom procesu sami sebi možete da
pomognete istrajnošću u promeni načina života i ishrane.
Recenzije (0)
Tagovi: anemija, zdravstveni-problemi, zdravlje