Složićemo se da su masline veoma ukusne. A da li ste znali kakve efekte masline imaju na zdravlje?
Predstavljamo 6 najvećih benefita maslina.
Masline su zdrave za srce
Mononezasićena mast u maslinama jednako je dobra kao masnoća u avokadu i orašastim plodovima. Ove masti u ishrani povećavaju dobar holesterol.
Određena istraživanja su pokazala da mononezasićene masti smanjuju holesterol u krvi što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Masline protiv raka
Masline su bogate antioksidantima i antiinflamatornim hranljivim materijama i tako pomažu da se izbegne opasna kombinacija hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale, koja često može biti pokretač razvoja raka.
Masline su bogate antioksidantima
Slobodni radikali uzrokuju razne bolesti, poput raka, moždanog i srčanog udara i starenje. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, što je veoma bitno za ljudski organizam i ključ za zdravlje.
Masline su pravi probiotik
Neke masline se prave prirodnom fermentacijom mlečne kiseline i udružuje se sa dobrim bakterijama – probioticima. Hrana bogata probioticima je ključna za zdravlje creva. Međutim, nisu sve masline probiotici. Masline u konzervama su pasterizovane i nisu bogate probiotikom.
Masline regulišu apetit
Nekoliko maslina pred obrok može smanjiti apetit. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u zdravim maslinama, usporavaju proces varenja i stimulišu hormon holecistokinin koji mozgu šalje poruku da je sit.
Masline imaju malo kalorija
Više se kalorija sagori varenjem, nego što se unese kroz konzumiranje maslina.
Maslinovo ulje je veoma zdravo, ali plod masline ni malo ne zaostaje po svojim benefitima po zdravlje.
Takođe, nijedno predjelo, ali ni picu ne možemo više zamisliti bez crnih ili zelenih maslina.