6 razloga zašto je dobro jesti maslineSložićemo se da su masline veoma ukusne. A da li ste znali kakve efekte masline imaju na zdravlje?

Predstavljamo 6 najvećih benefita maslina.

 

Masline su zdrave za srce

Mononezasićena mast u maslinama jednako je dobra kao masnoća u avokadu i orašastim plodovima. Ove masti u ishrani povećavaju dobar holesterol.

Određena istraživanja su pokazala da mononezasićene masti smanjuju holesterol u krvi što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.


Masline protiv raka

Masline su bogate antioksidantima i antiinflamatornim hranljivim materijama i tako pomažu da se izbegne opasna kombinacija hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale, koja često može biti pokretač razvoja raka.


Masline su bogate antioksidantima

Slobodni radikali uzrokuju razne bolesti, poput raka, moždanog i srčanog udara i starenje. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, što je veoma bitno za ljudski organizam i ključ za zdravlje.


Masline su pravi probiotik

Neke masline se prave prirodnom fermentacijom mlečne kiseline i udružuje se sa dobrim bakterijama – probioticima. Hrana bogata probioticima je ključna za zdravlje creva. Međutim, nisu sve masline probiotici. Masline u konzervama su pasterizovane i nisu bogate probiotikom.


Masline regulišu apetit

Nekoliko maslina pred obrok može smanjiti apetit. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u zdravim maslinama, usporavaju proces varenja i stimulišu hormon holecistokinin koji mozgu šalje poruku da je sit.


Masline imaju malo kalorija

Više se kalorija sagori varenjem, nego što se unese kroz konzumiranje maslina.
Maslinovo ulje je veoma zdravo, ali plod masline ni malo ne zaostaje po svojim benefitima po zdravlje.

Takođe, nijedno predjelo, ali ni picu ne možemo više zamisliti bez crnih ili zelenih maslina.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: masline, zdravlje


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.