Želim da uštedim

Ne mogu više da brinem o finanasijama; koliko se trudim, a ne uspevam da uštedim; odričem se mnogih stvari, ali i dalje nemam dovoljno novca. Ako Vam je neka od ovih rečenica makar jednom prošla kroz glavu, ne brinite, niste jedini.

Svako ima taj problem, minimum jedan period u životu. Danas je teško uskladiti svakodnevnu potrošnju do te mere da na kraju meseca ostane pristojna suma koju možete sačuvati ili potrošiti na sebe.

U suštini, nije teško uštedeti ukoliko imate neki svoj plan kog se pridržavate. Potrebno je balansirati i odrediti prioritete.

Prvo i najvažnije, odredite priroritete. To znači da tačno znate šta Vam je potreba, a šta želja. Na primer, pasta za zube i hleb su potreba, ali nova haljina (samo zato što je na sniženju) nije. Računi i obaveze plaćanja, takođe su potreba.

Zapišite kupovine do detalja, kao i iznose računa koje plaćate svakog meseca. Tako možete da uhvatite tok svog novca i da zaključite gde možete da uštedite. Prvog meseca nećete uštedeti, ali ukoliko napravite plan dugoročno, štednja će se ostvariti u narednim mesecima.

Kada odredite prioritete i uhvatite tok svog novca, počnite sa planiranjem kupovine. Pripremite spisak namirnica i drugih neophodnih stvari za narednu nedelju ili dve. Na ovaj način možete sprečiti impulsivne i nepotrebne kupovine, na koje trošimo velike sume novca, a da ni ne primećujemo.

Takođe, možete plaćati gotovinom. Kada provlačite karticu ili kupujete online osećate se kao da ne trošite Vaš novac. Međutim, tako trošite mnogo više. Plaćanje gotovinom omogućuje Vam da svesno raspolažete novcem.

Napravite “štek” za hitne slučajeve. Ostavljanje novca za hitne slučajeve služi za nepredviđene situacije poput kvarova i drugih troškova koji su Vas iznenadili. Ovom uštedom nećete doći u situaciju da tražite pozajmicu.

Uvedite kasicu ili slično mesto za štednju. Kada ponesete metal ili sitne pare iz prodavnice, pekare ili kafića, obično se zagube, zaborave ili potroše na glupost. Kupite teglicu ili kasicu u koju možete ubacivati sitno svaki put kada prođete pored nje. Začudićete se koliko se novca tu nakupi.

Možete razmisliti da li previše vremena provodite u kafićima i koliko para tu ostavljate. Kafu u kafiću možete zameniti kafom na terasi u mirnom ambijentu.

Ako Vam velika suma novca odlazi na poručivanje brze hrane, koja osim što je skupa, je i veoma nezdrava, vreme je da isplanirate obroke. To je veoma lak zadatak kada pređe u naviku. Spremajte obroke kod kuće i ponesite ih na posao ili fakultet. Ukoliko imate manje vremena, spremajte par dana unapred. Vremenom ćete shvatiti koliko je lako kada ste organizovani, koliko novca ostavlja u džebu, kako utiče na finansije, ali i na samo zdravlje.

I na samom kraju, ali ne i najmanje važno – ulažite u znanje. Trošenje novca na obrazovanje je ulaganje u sopstveni rast. Danas novčani ulog, sutra stvar koja radi i zarađuje za Vas!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x