Vitamin B9 – folna kiselina
- 17.09.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Vitamin
B9, poznat kao folna kiselina, je vitamin koji se rastvara u vodi. To znači da
se on ne skladišti u telu i potrebno ga je unositi preko hrane ili suplemenata,
ukoliko je to potrebno.
Folna
kiselina je osetljiva na visoke temperature i moguće je da se razloži u
kontaktu sa vodom.
Vitamin
B9 učestvuje u stvaranju hemoglobina, u sintezi DNK i proteina i sprečavanju
kardiovaskularnih bolesti. Veoma je važan za trudnoću, jer štiti embrion i
pomaže u njegovom razvijanju.
Namirnice bogate folnom kiselinom
Vitamin B9 u hrani:
Zeljasto
povrće – spanać, brokoli, zelena salata
Mleko
Džigerica
Neke
žitarice
Voće
– limun, pomorandže i kivi
Preporučena dnevna doza folne kiseline
Dnevne
potrebe za vitaminom B9 za odraslu osobu su oko 0.2mg, dok se trudnicama
preporučuje da unose dva puta veću količinu zbog zdravlja fetusa.
Nedostatak folne kiseline
Uzročnici
nedostatka vitamina B9 mogu biti preveliki unos alkohola ili određena
oboljenja.
Nedostatak
folne kiseline može imati negativne posledice za trudnice. Može
dovesti do nepravilnog razvoja nervnog sistema ploda, a nekad i do preveremenog
porođaja.
Preveliki unos folne kiseline
Višak
vitamina B9 izbacuje se putem mokraće, tako da nema definisanih zdravstvenih
problema koji mogu nastati. Simptomi prevelikog unosa folne kiseline mogu biti
nervoza, drhtavica, ubrzan rad srca, alergije ili manjak motivacije i
raspoloženja.
Previsoke
doze mogu izazvati probleme sa bubrezima, međutim, to se veoma retko dešava.
Recenzije (0)
Tagovi: vitamin-b9, folna-kiselina, vitamini, b-kompleks