Vitamin B12



Vitamin B12 u ljudskom organizmu deponuje se u jetri. Nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Kao i folna kiselina, i vitamin B12 ima zažtitnu ulogu kod pojave nekih vrsta anemija.

Glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta, formiranja i sazrevanja eritrocita. On reguliše pravilan metabolizam proteina i amino-kiselina, sintezu nukleinskih kiselina, sprečava pojavu nekih vrsta anemija, održava normalnu funkciju nervnih i epitelnih ćelija.

Važan je i za pretvaranje ugljenih hidrata, masti i belančevina u energiju, kao i za proizvodnju RNK i DNK.

 

Namirnice bogate vitaminom B12

Prirodni izvori vitamina B12 su namirnice životinjskog porekla – bubrezi, džigerica, meso, riba, školjke, jaja, mleko i sir.

 

Preporučena doza vitamina B12

Dnevne potrebe za ovim vitaminom su:

Muškarci: 3mg dnevno

Žene: 3mg dnevno

Trudnice i dojilje: 4mg dnevno

 

 


Nedostatak vitamina B12 je veoma redak i uglavnom se javlja kod vegana i vegetarijanaca, koji duži niz godina ne konzumiraju meso, jaja i mlečne proizvode. Kod osoba koje se hrane raznovrsno ne bi trebalo da dođe do manjka ovog vitamina.

Takođe, soja ne sadrži vitamin B12 i ne može biti zamena za meso.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamin-b12, vitamini, b-kompleks


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.