Bakar
- 24.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Bakar je mineral koji se u
ljudskom telu nalazi u malim količinama. Smatra se da je bakar veoma važan
mineral, posle gvožđa i aluminijuma. U telu odrasle osobe uglavnom se nalazi oko
100 mg bakra, i to najviše u kostima, jetri, mišićima, bubrezima, srcu i mozgu.
Ovo je element koji je veoma važan
za uspostavljanje i održavanje pravilne funkcije tela. Zaslužan je za
održavanje nervnih ćelija i celokupnog imunološkog sistema.
Neophodan je za normalno
funkcionisanje velikog broja različitih enzima. Aktivno učestvuje u regulaciji
metabolizma, pigmentaciji kože i kose, pomaže u uspostavljanju normalne
funkcije srca. Takođe, bakar je i antioksidant koji smanjuje broj slobodnih
radikala koji dovode do oštećenja na zidovima ćelija i DNK. U kombinaciji sa
gvožđem proizvodi crvena krvna zrnca čime pomaže telu u proizvodnji energije.
Nedostatak bakra u organizmu
pojačava rizik za različita medicinska stanja. Tu spadaju anemija, osteoporoza,
oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i slično.
Za osobe starije od 18 godina,
preporučuje se dnevni unos od 0,9 miligrama bakra. Tolerancija na bakar kod
muškarca i kod žena je 10 miligrama, a sve preko te vrednosti nije zdravo i
može da dovede do negativnih efekata.
Bakar se nalazi u skoro svim
vrstama namirnica, što znači da je mogućnost deficita ovog minerala vrlo retka.
Bakar u hrani:
·
Morski plodovi (Ostrige, kraba, jastog,
školjke)
·
Meso (Goveđa jetra, srce i bubrezi)
·
Voće (Avokado, banana, grožđe…)
·
Povrće (Slatki krompir, paradajz,
pečurke, masline…)
·
Žitarice
·
Jaja
·
Začini (senf, čili, kim, nana,
karanfilić, mirođija..)
·
Biljke (trska, majoran, timijan i estrogen)
· Piće (kafa, crni čaj, pivo i vino)
Naravno, treba voditi računa o
tome koliko šoljica kafe ili crnog čaja konzumirate dnevno, a naročito piva ili
vina. Sva pića, kao i hranu, treba unositi umereno.