Zašto je bitno da radimo posao koji volimo?

Od detinjstva nam je nesvesno nametnuto da su obaveze jedno, a zabava drugo. Donekle, ovaj pristup jeste tačan kada gledamo iz pozicije da kako vreme prolazi treba biti ozbiljniji i odgovorniji, a u slobodno vreme može bilo kako.

Međutim, ako dan podelimo na obavezu, bez obzira na stepen prijatnosti dok je obavljamo, i na “slobodno” vreme kada uživamo, dolazimo do stalnog iščekivanja tog “slobodnog ” vremena.

Ovaj pristup koji odrasli primenjuju u vaspitavanju, kod velike većine dovodi do posledica poput odbojnosti prema školovanju, a kasnije i zapošljavanju. Usvajanjem ideje da moraš da radiš samo da bi živeo ili da je život preživljavanje bez užitka, može stvoriti veliku odbojnost kod mladih prema obrazovanju, usavršavanju i radu. Strah prema takvom sistemu kasnije dovodi do gubitka volje za trudom koji očigledno nema smisao.

Međutim, zaista je moguće raditi posao iz ljubavi, a ujedno i zaraditi od toga.

Ako od starta pristupimo obrazovanju i usavršavanju puni interesovanja i želje za uspehom, otvaramo put pun mogućnosti za odabir onoga u čemu se najbolje osećamo i možemo biti uspešni.

Posao zauzima veliki deo dana, pa tako i života. Kako možemo voleti život i iskreno se posvetiti drugim stvarima, ako mrzimo ono što radimo?

Kada radimo ono što volimo produktivniji smo, tada naše mogućnosti, granice i zadovoljstvo raste. Tako zadovoljni nemamo osećaj da radimo, već da uživamo dok obavljamo nešto u čemu vidimo konstantan napredak, a naše ideje dolaze do izražaja.

Ljubav i ispunjenost na poslu, pozitivno utiče na ostatak života. Bićemo bliži i bolji porodici i prijateljima. Interesovanja i hobiji van posla dobiće veći smisao, jer ćemo u njima uživati bez osećaja da bežimo od nečega ili da su to jedini trenuci kada nam može biti lepo.

Posao u kom se pronalazimo, privlači nama slične ljude koji su se jednako pronašli. Tada možemo inspirisati jedni druge i zajedno stvoriti još više.

Naravno, to u realnosti nije lako. Mnogo faktora će nas u nekim momentima skrenuti sa puta. Međutim, ne treba zanemariti da zadovoljstvo i ljubav prema poslu, utiče na mentalno i fizičko zdravlje, daleko jače nego što možemo pretpostaviti.

Ljubav prema poslu je stvar odluke i pristupa svakog pojedinca. Nemojte čekati vikend da bi živeli, zato što možete da živite kao da je svaki dan vikend.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x