Zašto je bitno da radimo posao koji volimo?


Od detinjstva nam je nesvesno nametnuto da su obaveze jedno, a zabava drugo. Donekle, ovaj pristup jeste tačan kada gledamo iz pozicije da kako vreme prolazi treba biti ozbiljniji i odgovorniji, a u slobodno vreme može bilo kako.

Međutim, ako dan podelimo na obavezu, bez obzira na stepen prijatnosti dok je obavljamo, i na “slobodno” vreme kada uživamo, dolazimo do stalnog iščekivanja tog “slobodnog ” vremena.

Ovaj pristup koji odrasli primenjuju u vaspitavanju, kod velike većine dovodi do posledica poput odbojnosti prema školovanju, a kasnije i zapošljavanju. Usvajanjem ideje da moraš da radiš samo da bi živeo ili da je život preživljavanje bez užitka, može stvoriti veliku odbojnost kod mladih prema obrazovanju, usavršavanju i radu. Strah prema takvom sistemu kasnije dovodi do gubitka volje za trudom koji očigledno nema smisao.

 

Međutim, zaista je moguće raditi posao iz ljubavi, a ujedno i zaraditi od toga.

Ako od starta pristupimo obrazovanju i usavršavanju puni interesovanja i želje za uspehom, otvaramo put pun mogućnosti za odabir onoga u čemu se najbolje osećamo i možemo biti uspešni.

Posao zauzima veliki deo dana, pa tako i života. Kako možemo voleti život i iskreno se posvetiti drugim stvarima, ako mrzimo ono što radimo?

 

Kada radimo ono što volimo produktivniji smo, tada naše mogućnosti, granice i zadovoljstvo raste. Tako zadovoljni nemamo osećaj da radimo, već da uživamo dok obavljamo nešto u čemu vidimo konstantan napredak, a naše ideje dolaze do izražaja.

Ljubav i ispunjenost na poslu, pozitivno utiče na ostatak života. Bićemo bliži i bolji porodici i prijateljima. Interesovanja i hobiji van posla dobiće veći smisao, jer ćemo u njima uživati bez osećaja da bežimo od nečega ili da su to jedini trenuci kada nam može biti lepo.

Posao u kom se pronalazimo, privlači nama slične ljude koji su se jednako pronašli. Tada možemo inspirisati jedni druge i zajedno stvoriti još više.

Naravno, to u realnosti nije lako. Mnogo faktora će nas u nekim momentima skrenuti sa puta. Međutim, ne treba zanemariti da zadovoljstvo i ljubav prema poslu, utiče na mentalno i fizičko zdravlje, daleko jače nego što možemo pretpostaviti.

Ljubav prema poslu je stvar odluke i pristupa svakog pojedinca. Nemojte čekati vikend da bi živeli, zato što možete da živite kao da je svaki dan vikend.
Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: posao-koji-volimo, posao, raditi-iz-ljubavi


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.