Zašto čokolada izaziva sreću?
- 06.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Čokolada se naziva „droga za sreću“ , „droga za
zadovoljstvo“ i „ljubavna droga“. To nije marketinški trik. Čokolada zapravo
sadrži sastojke, jedinjenja i hemikalije koje utiču na mozak i telo na mnogo pozitivnih
načina.
Iako svaka pojedinačna hemikalija u čokoladi, u maloj
količini, neće imati duboke efekte na mozak, kombinacija svih tih hemikalija u
čokoladni proizvod, izaziva srećna osećanja u telu.
Ovde ćemo se pozabaviti nekim od tih hemikalija:
Šećer
I da, prvo ćemo pomenuti šećer.
Kako bi se smanjila gorčina, u većinu čokoladnih proizvoda
dodaje se malo šećera.
Većina čokolade koju mi konzumiramo sadrži saharozu, koja se
sastoji od fruktoze i glukoze. Enzimi u našim crevima šećer dele na fruktozu i
glukozu u razmeri 1:1. Iako neki proizvođači čokolade umesto saharoze koriste
kukuruzni sirup, koji ima visok sadržaj fruktoze, u našem telu to završava
isto.
Kada unesemo šećer u organizam, odlazi poruka do našeg mozga
da smo pojeli nešto slatko. Zatim kreće oslobađanje hemikalija koje se povezane
sa zadovoljstvom. Postoje dosta hemijskih promena koje doprinose prijatnom
osećaju koji se javlja nakon što pojedemo slatko, a nama je najpoznatiji
dopamin.
Teobromin
U pitanju je alkaloid, organsko jedinjenje koje sadrži azot.
Najbogatiji poznati izvor teobromina jeste čokolada, a on se još nalazi u kafi,
čaju, orašastim plodovima.
Teobromin se hemijski malo razlikuje od kafe i ima mnogo
istih stimulatora na mozak čoveka. Zbog toga dolazi do pozitivnog podizanja
prilikom konzumiranja čokolade.
Feniletilamin
Onaj mali osećaj uzbuđenja koji osetimo nakon što pojedemo
čokoladu, dolazi iz feniletilamina – hemikalije koja stimuliše zadovoljstva u
mozgu. Ona se, takođe, oslobađa kada se zaljubimo.
Zapravo, čokolada sadrži najveću koncetraciju ove
hemikalije.
Međutim, većina feniletilamina iz čokolade se brzo
metaboliše i malo je verovatno da će imati značajan efekat afrodizijaka na
mozak.
Anandamid
Ovo je kanabinoid i utiče na mnogo istih funkcija u mozgu kao
i THC (glavni psihoaktivni sastojak u kanabisu).
Anandamid se nalazi u čokoladi u malim količinama, a
prirodno se proizvodi i u mozgu čoveka.
Postoje istraživanja koja su pokazala da anandamid smanjuje anksioznost, ali za to je potrebna prevelika količina čokolade.
Čokolada
je prava tajna za sreću i sigurno najlepša i najstarija poslastica na svetu.
https://www.science.org.au/curious/people-medicine/can-chocolate-make-you-happy