Vreme provedeno sa decom

Veoma je važno provoditi vreme sa decom. Poklanjanje pažnje i zajedničko iskustvo je ključ za razvijanje zdravog i dobrog odnosa roditelja i dece. Pokazivanjem roditeljske ljubavi i pažnje, deca imaju veću mogućnost da izgrade samopouzdanje.

U suštini, ne postoji pravi ili pogrešan način da provedete vreme sa decom. Mi ćemo Vam ovde ukazati na neke smernice kako da započnete zajedničke aktivnosti i napravite zdrav i prijatan odnos sa Vašom decom.

Igrajte se zajedno

Smislite neke zanimljive igre kod kuće. Te igre ne moraju biti složene, već pustite mašti da Vas vodi. Ukoliko ste često suzdržani, prihvatite neku igru koja će deci pokazati da ste zaista srećni što to radite zajedno.

Možete igrati i malo složenije igre, gde će Vaše dete naučiti nove i potrebne stvari, a možda i Vi naučite nešto novo pored njih.

Idite na igralište. Mnogo je lepše zabaviti se u prirodi, umesto da provodite vreme i Vi i Vaša deca na telefonu. Probudite dete u sebi i pridružite se mališanima, videćete koliko može da Vam prija. Takođe, deca se tu upoznaju i neretko ta prijateljstva traju celog života.

Ako imate dvorište, postavite šator u istom. Gledajte zvezde, pričajte priče i učite decu malim stvarima sa velikom vrednošću.

Jutarnja rutina

Doručkujte zajedno. Porodica zaslužuje vreme ujutru. Možete praviti doručak zajedno ili planirati obroke, ali pre svega razgovarajte o danu koji je pred Vama. Roditelji su važni za decu.

Večernja rutina

Kao i ujutru, tako i uveče možete odvojiti malo vremena, jer porodica zaslužuje prvo mesto. Pričajte o danu koji je iza Vas, pročitajte neko poglavlje knjige, grlite se. Lepo je odvojiti malo vremena između večere i kreveta za zbližavanje.

Obavljajte kućne poslove zajedno

Kuvanje jeste naporno, ali kako deca žude za vremenom sa roditeljima, možete osmisliti pripremanje obroka na zanimljiv način, kako bi i mališani aktivno učestvovali u tome.

Možete, takođe, izabrati jedan dan u nedelji za kućne poslove, Vaše i njihove. Tako će deca naučiti nove životne veštine, Vi ćete završiti redovne obaveze i bićete više vremena zajedno.

Uživajte u filmovima zajedno

Možete napraviti ritual porodičnog bioskopa jednom nedeljno. Osim što ćete uživati u novim filmovima, bićete zajedno. Napravite kokice, ugasite svetla, smestite se udobno i uživajte.

Nekada možete otići i u dečije pozorište. Deci bi se to sigurno svidelo, pamtili bi dugo i što je najvažnije, na taj način će izgraditi sopstveni sistem vrednosti koji će se prožimati kroz ceo život. Bićete ispunjeni kada budete videli svoju decu srećnu!

Pravite fotografije

Zabeležite divne trenutke i odrastanje. Vreme prolazi i ti trenuci se više neće ponoviti.

Snimite nezaboravne trenutke u kojima ćete uživati iznova i iznova dok ih budete gledali.

Vežbajte zajedno

Možete uvesti svakodnevne šetnje, neki sport, igrališta i sve drugo u čemu ćete zajedno uživati. Ako u startu naviknete decu i sebe da budete stalno aktivni, ta navika će dugo trajati.

Ovo su samo male navike koje postepeno možete uvoditi i kada postane rutina, nikada više nećete želeti da prestanete. Gradite uspomene.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x