Vitamin K

Vitamin K, poznat i kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.

Vitamin K se u prirodi nalazi u dva oblika, kao K1 i K2, a sintetskim putem dobijaju se K3, K4, K5.

K1 unosimo putem hrane u organizam, a K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.

Vitamin K je neophodan za pokretanje sinteze četiri najvažnija faktora koagulacije: protrombina, faktora VII, IX i X i čini veoma značajan faktor za sprečavanje krvarenja. Neki proteini koji su važni za normalan metabolizam kostiju i od kojih zavisi unos kalcijuma u kosti, takođe, su zavisni od vitamina K.

Izvori i dnevne potrebe vitamina K

Prirodni izvori vitamina K su : karfiol, spanać, kupus, prokelj, kopriva, indijska lucerka, grašak, soja, šargarepa, paradajz, krompir, riblje ulje, mleko, žumance, sir, biljna ulja, džigerica, alge, jetra, žumance, žitarice i kravlje mleko.

Dnevne potrebe vitamina K su jako male. Smatra se dovoljnim ako odrasla osoba unosi oko 300 µg.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x