Vitamin K, poznat i kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.
Vitamin K se u prirodi nalazi u dva oblika, kao K1 i K2, a sintetskim putem dobijaju se K3, K4, K5.
K1 unosimo putem hrane u organizam, a K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.
Vitamin K je neophodan za pokretanje sinteze četiri najvažnija faktora koagulacije: protrombina, faktora VII, IX i X i čini veoma značajan faktor za sprečavanje krvarenja. Neki proteini koji su važni za normalan metabolizam kostiju i od kojih zavisi unos kalcijuma u kosti, takođe, su zavisni od vitamina K.
Izvori i dnevne potrebe vitamina K
Prirodni izvori vitamina K su : karfiol, spanać, kupus, prokelj, kopriva, indijska lucerka, grašak, soja, šargarepa, paradajz, krompir, riblje ulje, mleko, žumance, sir, biljna ulja, džigerica, alge, jetra, žumance, žitarice i kravlje mleko.
Dnevne potrebe vitamina K su jako male. Smatra se dovoljnim ako odrasla osoba unosi oko 300 µg.