Vitamin FLinolna i linolenska kiselina je kiselina sa više dvostrukih veza, koja pripada esencijalnim masnim kiselinama. Po nekim autorima tu spada i arahidonska kiselina. Ove kiseline imaju vitaminsko dejstvo – vitamin F.

Vitamin F je rastvorljiv u mastima. Apsorpciji pomažu vitamini A, C, D, E i fosfor, a odmažu radijacija i X-zraci. Da bi se ove masne kiseline sačuvale potrebno je vršiti hladno ceđenje ulja.

Vitamin F je važan za pravilan rast i razvoj organizma, utiče na oksidacione procese u toku metabolizma. Služi i u sintezi prostaglandina. Pomaže u sprečavanju taloženja holesterola u arterijama, smanjenju šećera u krvi, utiče na pravilnu raspodelu masti u unutrašnjim organima, reguliše oksidacione procese, jača imunitet, suzbija oboljenje srca, podržava normalne aktivnosti žlezda, stvaranje zglobne tečnosti, smanjenje holesterola, doprinosi zdravlju kože i kose i ima još mnogo drugih funkcija.


Izvori i dnevne potrebe

Vitamin F se nalazi kao sastavni deo ulja u biljnom svetu. Prirodni izvori su: semenke od lana, suncokreta, soje i kikirikija, pšenice klice. Nalazi se i u puteru, pšeničnim klicama, suncokretovom ulju i zrnu.

Preporučena doza je 10-20 g dnevno, što je jednako 2,5 supene kašike suncokretovog ulja (hladno ceđenog) ili 12 kašičica semenki suncokreta.
Naš organizam ne može da sintetiše vitamin F, ali se velika količina njega nalazi u prirodi. Zato se deficit ovog vitamina retko javlja.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamin-f, vitamini


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.