Vitamin B3, poznat još kao niacin ili nikotinska kiselina, prirpada grupi B kompleks. Kao i svi vitamini iz B grupe, neophodan je za metabolisanje proteina, masti i šećera, ćelijsko disanje i stvaranje energije.
Vitamin B3 je zadužen za proces detoksikacije organizma od raznih štetnih hemikalija, pomaže u radu digestivnog trakta, utiče na psihičko zdravlje, zdravlje krvnih sudova, nervnih ćelija i kože.
Niacin je relativno otporan na toplotu, oksidativna sredstva i svetlost. Rastvorljiv je u vodi, pa tako kuvanjem namirnica gubi veliki deo ovog vitamina.
Apsorpciji pomažu vitamini B kompleksa, vitamin C i fosfor, a odmaže alkohol, kafa, previše šećera i kukuruz. Ne zaboravite da alkohol ubrzava potrošnju vitamina B3.
Vitamin B3 možemo naći u mesu, jetri, žitaricama i kvascu. Najviše se nalazi u belom i crnom obogaćenom hlebu, pirinčanim mekinjama, neprerađenim žitaricama, pivskom kvascu, mleku i mlečnim proizvodima, ribi, tunjevini, bubrezima, mesu, džigerici, orašastim plodovima, zelenom povrću i grašku.
Zdravom i izbalansiranom ishranom, svakodnevno možete unositi dovoljnu količinu vitamina B3.