Vitamin B2, takođe, poznat kao riboflavin ili vitamin G, pripada B-kompleks vitaminima.
Riboflavin je veoma važan za mnoge funkcije u organizmu i učestvuje u procesu metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina.
Vitamin B2 je potreban telu za održavanje sluzave membrane širom probavnog dela, kao i za pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, pomaže u stavranju antitela, učestvuje u procesu ćelijskog disanja i važan je za kosu, kožu, pravilan rast i razvoj.
Pošto pripada B-kompleksu, neophodan je u proizvodnji vitamina B3 i apsorpciji vitamina B6.
Vitamin B2 u hrani
Vitamin B2 se, u malim količinama, nalazi u gotovo svoj hrani biljnog i životinjskog porekla.
Jaja, mleko i mlečni proizvodi, poput jogurta i sira najbolji su izvori vitamina B. Tu, takođe, spadaju i zeleno lisnato povrće, avokado, brokoli, orašasto voće, mahunarke, žitarice, riba i životinjski organi (bubrezi, jetra i srce)
Toplota i svetlost uništavaju riboflavin.
Preporučeni dnevni unos vitamina B2
Žene: 1,1mg dnevno
Muškarci: 1,3mg dnevno
Trudnice: 1,4mg dnevno
Dojilje: 1,6mg dnevno
Povećana količina vitamina B2 neophodna je osobama koje su izložene povećanoj fizičkoj i psihičkoj aktivnosti, osobama pod stresom, pušačima, trudnicama, dojiljama i kod upotrebe određenih lekova.
Vitamin B2 spada u grupu vitamina koji su rastvorljivi u vodi, pa iz tog razloga ne postoji opasnost od prekomerenog unošenja. Ako postoji višak, telo to izbacuje kroz urin. Urin ima tamniju nijansu ukoliko postoji previše riboflavina.
Raznovrsna ishrana i umerenost su dovoljni za potreban dnevni unos vitamina B2.