Vitamin B12
- 18.09.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Vitamin
B12 u ljudskom organizmu deponuje se u jetri. Nalazi se isključivo u
namirnicama životinjskog porekla.
Kao
i folna kiselina, i vitamin B12 ima zažtitnu ulogu kod pojave nekih vrsta
anemija.
Glavne
funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta, formiranja i sazrevanja eritrocita.
On reguliše pravilan metabolizam proteina i amino-kiselina, sintezu nukleinskih
kiselina, sprečava pojavu nekih vrsta anemija, održava normalnu funkciju
nervnih i epitelnih ćelija.
Važan
je i za pretvaranje ugljenih hidrata, masti i belančevina u energiju, kao i za
proizvodnju RNK i DNK.
Namirnice bogate vitaminom B12
Prirodni
izvori vitamina B12 su namirnice životinjskog porekla – bubrezi, džigerica, meso,
riba, školjke, jaja, mleko i sir.
Preporučena doza vitamina B12
Dnevne
potrebe za ovim vitaminom su:
Muškarci:
3mg dnevno
Žene:
3mg dnevno
Trudnice
i dojilje: 4mg dnevno
Nedostatak vitamina B12 je veoma redak i uglavnom se javlja
kod vegana i vegetarijanaca, koji duži niz godina ne konzumiraju meso, jaja i mlečne
proizvode. Kod osoba koje se hrane raznovrsno ne bi trebalo da dođe do manjka
ovog vitamina.
Takođe, soja ne sadrži vitamin B12 i ne može biti zamena za
meso.
Recenzije (0)
Tagovi: vitamin-b12, vitamini, b-kompleks