Vitamin B1 u hrani

Vitamin B1 je veoma bitan za mnoge funkcije u našem organizmu. 

Najbolje je unositi ga zdravom i izbalansiranom ishranom. Takvim načinom ishrane malo je verovatno da će doći do nedostatka ovog vitamina.

Visok procenat vitamina B1 nalazi se u svinjetini, govedini, klicama žitarica, integralnim žitaricama, kvascu, orasima i mahunarkama.

Povrće i voće koje sadrži visok nivo tiamina su krompir, šargarepa, kelj, karfiol i pomorandže.

Ostali izvori uključuju pivski kvasac i crnu melasu.

Beli pirinač i žitarice od belog brašna mogu sadržati vitamin B1. Ali jedna kriška integralnog hleba sadrži 7% dnevne potrebe za tiaminom.

Važno je napomenuti da zagrevanje i kuvanje namirnica u vodi uništava tiamin, jer je vitamin B1 rastvorljiv u vodi.

Nažalost, sir, jabuke i piletina ne sadrže vitamin B1.

Ljudskom organizmu je potreban vitamin B1, jer se ne skladišti u telu. Zato, zdrava i izbalansirana ishrana sasvim je dovoljna kako bi bila zadovoljena potreba za ovim vitaminom.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x