Vitamin B1 je veoma bitan za mnoge funkcije u našem organizmu.
Najbolje je unositi ga zdravom i izbalansiranom ishranom. Takvim načinom ishrane malo je verovatno da će doći do nedostatka ovog vitamina.
Visok procenat vitamina B1 nalazi se u svinjetini, govedini, klicama žitarica, integralnim žitaricama, kvascu, orasima i mahunarkama.
Povrće i voće koje sadrži visok nivo tiamina su krompir, šargarepa, kelj, karfiol i pomorandže.
Ostali izvori uključuju pivski kvasac i crnu melasu.
Beli pirinač i žitarice od belog brašna mogu sadržati vitamin B1. Ali jedna kriška integralnog hleba sadrži 7% dnevne potrebe za tiaminom.
Važno je napomenuti da zagrevanje i kuvanje namirnica u vodi uništava tiamin, jer je vitamin B1 rastvorljiv u vodi.
Nažalost, sir, jabuke i piletina ne sadrže vitamin B1.
Ljudskom organizmu je potreban vitamin B1, jer se ne skladišti u telu. Zato, zdrava i izbalansirana ishrana sasvim je dovoljna kako bi bila zadovoljena potreba za ovim vitaminom.