Vitamin AVitamin A (Retinol, Akseroftol) je osnovni vitamin koji se rastvara u mastima. Vitamin A obavlja važne i brojne funkcije u organizmu. Ovaj vitamin štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokožu, pa tako pomaže u sprečavanju brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, i zato je vitamin A "zaštitnik celog organizma".

Posebnu važnost ima za vid, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta, koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače. Takođe, vitamin A sprečava pojavu nekih zaraznih bolesti i pojačava funkciju imunološkog sistema.

U organizmu se pojavljuje u različitim oblicima pa možemo govoriti o skupu vitamina A. Rastvaranje može da smanji aktivnost ovog vitamina, a relativno brzo se razgrađuje delovanjem ultraljubičaste i dnevne svetlosti. Vitamin A uništava predugo kuvanje (oksidacija), svetlost, sušenje i visoke temperature. Niske temperature (zamrzavanje) ne razaraju vitamin A.

Apsorpciji vitamina A pomažu vitamini C, D, E, F, B – kompleks, minerali – kalcijum, cink, kao i holin i neomicin. Apsorpciji odmažu alkohol, kafa, veliki unos gvožđa, manjak vitamina D, antacid i holestiramin.

 

Izvori i dnevne potrebe

U biljkama se nalazi kao provitamin beta - karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Za razliku od retinola nije toksičan kada se uzima u većim količinama i potrebno je da se u preparatima nalazi u tom obliku, a ne u obliku vitamina A. Kartoini se nalaze u narandžastom i žutom voću i povrću, šipku, gloginjama, bundevi, brusnici, drenu, paradajzu, crvenoj paprici i divljem tkivu.

Retinol se nalazi u mlečnim proizvodima, žumancetu i jetri. Njega sadrži mleko, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, puter, obogaćeni margarin, žuto povrće, šargarepa, sladak krompir, spanać, dinja, maslačak, zeleniš od rotkve, kupus, detelina, prešun, prokelj, borove iglice, šljiva, breskva i kajsija.

Riblje ulje je najbogatije vitaminom A.

Dnevne potrebe odrasle osobe je 0,8 do 1,0 mg vitamina A.
Ukoliko se vodite zdravom i izbalansiranom ishranom, male su šanse za nedostatak vitamina A , kao i za upotrebu suplemenata. Ali, ukoliko primetite neki od simptoma koji mogu ukazati na nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa lekarom.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamini, vitamin-a


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.