Važnost cinka u ishrani
- 03.07.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Cink je neophodan mineral koji je odgovoran za brojne
funkcije u našem organizmu i pomaže podsticaju aktivnosti mnogih enzima.
Naše telo nije sposobno da sintetiše ovaj mineral, pa je
potrebno da ga unosimo u dovoljnim količinama kroz hranu. Neophodna je samo
mala količina cinka da bi se pokazali njegovi benefiti. Preporučeni dnevni unos
kod žena je 8mg, a kod muškarca 11mg cinka.
Obzirom da se cink nalazi u mnogim namirnicama,
izbalansiranom i zdravom ishranom možemo zadovoljiti dnevne potrebe za ovim
mineralom. Ukoliko neko nije u mogućnosti da se hrani zdravo, postoje različiti
suplementi i dodaci ishrani.
Do nedostatka cinka u organizmu može doći veoma lako, a taj
nedostatak može dovesti do oslabljenog imuniteta. Takođe, manjak cinka može
povećati osetljivost organizma na infekciju i pogoršati tok bilo koje
infekcije, kada do nje dođe.
Takođe, selen i bakar u kombinaciji sa cinkom daju imunitetu veliku snagu. Što
znači da je odgovarajuća ishrana od suštinskog značaja za normalnu funkciju
čitavog organizma.
Prednosti cinka:
Cink reguliše imunološke funkcije – Nedostatak cinka može ozbiljno
ugroziti imuni sistem i organizam može postati osetljiv na razne infekcije.
Cink pomaže u zarastanju rana – On igra važnu ulogu u
održavanju strukture kože
Cink u lečenju prehlade – Pojačani cink u ishrani može veoma
skratiti trajanje prehlade i ublaži simptome.
Plodnost i cink – Utvrđeno je da su osobe koje unose cink
znatno plodnije.
Cink kao saveznik u učenju – Cink u ishrani ima veliki značaj na to kako neuroni komuniciraju jedni sa drugima i utiču na to kako pamtimo i učimo.
Znakovi koji ukazuju na nedostatak cinka:
- Dijareja
- Slab
imunitet
- Sporo
zarastanje rana
- Gubitak
apetita
- Anemija
- Ekcem
- Poremećaj
raspoloženja ili depresija
- Problemi
sa plodnošću
- Proređena
kosa
- Suva
koža
Ozbiljan
nedostatak cinka je retka pojava , najčešće se javlja kod osoba sa genetskim
mutacijama i onih koji konzumiraju određene imunosupresive ili velike
količine alkohola. Takođe, do nedostatka cinka može da dođe usled brojnih
zdravstvenih problema. Ozbiljan nedostatak obično je praćen sledećim simptomima
- Oštećen
rast i razvoj
- Kožni
osip
- Zakasnela
polna zrelost
- Teško
zarastanje rana
- Problemi
u ponašanju
- Hronična
dijareja
Međutim, prekomereni unos cinka može biti štetan i izazvati:
- Mučninu
i povraćanje
- Proliv
- Grčeve
u stomaku
- Glavobolju
- Manjak
dobrog holesterola
- Gubitak
apetita
- Oslabljen
imunitet
Takođe, neumeren unos cinka može dovesti do poremećaja
apsorpcije gvožđa i bakra.
Hrana sa najvećim izvorom cinka
- Jaja
- Meso
- Školjke
- Mlečni
proizvodi
- Mahunarke
- Određeno
povrće
- Orašasti
plodovi
- Žitarice
od celog zrna
- Semenke
- Crna
čokolada
Unošenje cinka kroz zdravu ishranu je bolje rešenje od
suplemenata, jer se u određenim namirnicama nalaze drugi minerali i
hranljive materije neophodne za zdravlje čitavog organizma.
Međutim, ako dođe do problema koji su nastali zbog ozbiljnog manjka cinka, suplementi koje lekar odobri mogu biti odlično rešenje za nadoknadu.
Recenzije (0)
Tagovi: cink, minerali, zdrav-stil