Riba je jedna od najzdravijih namirnica i preporuka svih nutricionista širom sveta. Osim što je zdrava i ukusna, ima visok sadržaj proteina i zdravih masti koje čuvaju naše srce i imunitet.
U Srbiji se najčešće konzumira sardina i tunjevina, pa se postavlja pitanje šta je zdravije, tunjevina ili sardina?
Sardina i tunjevina su jednako ukusne, u zavisnosti šta ko voli. Takođe, obe sadrže masti, proteine i vitamine koji su nam potrebni. Međutim, razlikuju se po mnogim stvarima.
To su:
Vitamin K
Vitamin K je veoma važan za izgradnju kostiju i hrskavice i ovog vitamina ima daleko više u tunjevini!
Ukoliko patite od nedostatka vitamina K, tunjevina je odličan izbor, jer sadrži čak 75µg po porciji.
Vitamin E
Vitamin E je važan za dobru cirkulaciju i borbu protiv štetnih materija u organizmu. Sardina sadrži više vitamina E od tunjevine. Potrebno je da pojedete duplo više tunjevine po porciji da bi ste dobili istu količinu vitamina E kao iz sardine.
Kalcijum
Kalcijum se odličan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i ćelija u organizmu. Takođe, kalcijum obezbeđuje jake i zdrave kosti. U sardini se, takođe, nalazi više kalcijuma nego u tunjevini. Iako zvuči čudno, porcija tunjevine sadrži 22mg kalcijuma, dok porcija sardine sadrži čak 650mg kalcijuma.
Ovde dileme nema.
Kada govorimo o toksinima, moramo pomenuti da je riba namirnica koja sadrži živu. Živa predstavlja toksin koji se nalazi u mnogim ribljim proizvodima. Preporučeni maksimalni unos žive iznosi 1.6µg po kg telesne mase nedeljno, a samo 100g sardine sadrži 3µg ovog toksina.
Nažalost, tunjevina sadrži 10x više. Zato treba biti umeren u konzumiranju tunjevine, ali i sardine, kako ne bi došlo do nagomilavanja žive u organizmu.
Zaključićemo da je sardina ipak bolji izbor od tunjevine, čak je češće preporučena u mnogim ishranama. To ne znači da tunjevinu treba izbaciti. Ali ukoliko već možete da birate, preporuka je ipak sardina.
Nedostatak koji ona ima, a to je manjak vitamina K, možete nadonaditi kroz zeleno povrće poput spanaća, kupusa, brokolija i slično.