Semenke susama su sićušne semenke koje su bogate uljem. Neoljušćeno seme susama ima neoštećenu spoljašnju jestivu ljusku zlatno-braon boje. Oljušćeno seme ima belu boju i postaje braon tokom pečenja.
Seme susama ima mnogo zdravstvenih prednosti, poput zaštite od dijabetesa, artritisa, srčanih bolesti. Međutim, potrebno je da ga konzumirate svakodnevno kako bi ste dobili njegove nutritivne koristi.
Nutritivna vrednost susama na 100g:
Kalorije | 572 |
Ugljeni hidrati | 23 g |
Šećeri | 0,3 g |
Masti | 50 g |
Proteini | 18 g |
Vlakna | 12 g |
Kalcijum | 975 mg |
Natrijum | 11 mg |
Kalijum | 468 mg |
Gvožđe | 14,6 mg |
Magnezijum | 351 mg |
Kalorije
Koliko susam ima kalorija?
Kao i kod drugih semenki iz kojih se dobija ulje, susam ima mnogo kalorija. Na 100g ima čak 572 kalorije, što nikako nije malo. Međutim, susam se jede kao dodatak hrani (najčešće pecivima) i niko ga ne konzumira u velikim količinama, tako da kalorije ne moraju da Vas brinu.
Ugljeni hidrati
Koliko susam ima ugljenih hidrata?
Susam sadrži veliki procenat ugljenih hidrata. Na 100g ima 23g ugljenih hidrata od kojih najveći udeo imaju vlakna, dok šećeri zauzimaju najmanji procenat.
Proteini
Koliko susam ima proteina?
Kao i druge semenke, tako i susam ima dosta proteina, čak 18g na 100g susama. Ukoliko pazite na unos proteina, možete kratko propržiti ili ispeći susam. Na taj način dobijate najbolji proteinski potencijal iz ove namirnice.
Masti
Koliko susam ima masti?
Susam je, neosporivo, bogat mastima. Zdravim mastima. Upravo iz tog razloga od susama se pravi ulje.
Većina prisutnih masti u susamu čine polinezasićene i mononezasićene masne kiseline koje imaju veliki pozitivan efekat na zdravlje. Samo mali procenat čine zasićene masne kiseline.
Vlakna
Koliko susam ima vlakana?
Kao što smo pomenuli, susam je bogat ugljenim hidratima. Najveći deo ugljenih hidrata čine vlakna koja su veoma bitna za pravilno funkcionisanje organa za varenje.
Vitamini i minerali
U susamu dominiraju vitamini B kompleksa. Najviše ima tiamina, niacina i vitamina B6. Oni su od suštinske važnosti za mnoge procese u organizmu, naročito za metabolizam.
Gvožđe i bakar, zajedno sa vitaminom B6 učestvuju u izgradnji crvenih krvnih zrnaca.
Benefiti susama po zdravlje
Susam snižava holesterol i trigliceride
Određene studije su dokazale da susam može pomoći u snižavanju visokog lošeg holesterola i triglicerida. A oni su glavni uzročnici srčanih oboljenja.
Susam pomaže u snižavanju krvnog pritiska
Visok krvni pritisak izaziva mnoge srčane bolesti i moždani udar. Istraživanja su dokazala da susam pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i održava zdrav nivo krvnog pritiska.
Susam je dobar za kosti
Susam sadrži kalcijum, magnezijum, mangan i cink koji zajedno grade zdrave kosti.
Susam je odličan izvor vitamina B
Susam sadrži nekoliko vitamina iz B kompleksa (tiamin, niacin i vitamin B6), a oni su važni za mnoge telesne procese, poput metabolizma i zdrave funkcije ćelija.
Susam je bogat antioksidantima
Susam sadrži antioksidante koji pronalaze i u ništavaju toksične ćelije u organizmu, koje narušavaju zdravlje.
Susam je dobar izvor proteina
Znamo koliko su proteini važni za telo i mišiće, a susam predstavlja pravu oazu proteina.
Susam je savršen izvor vlakana
Vlakna su veoma bitna za pravilno funkcionisanje organa za varenje, a susam ima pravo bogatstvo kada su vlakna u pitanju.
Kako se susam konzumira?
Susam se najčešće konzumira kao dodatak jelima, tačnije pecivima kojima daje dodatnu aromu. Takođe, danas se pravi susamovo ulje koje je veoma zdravo i preporučeno.
Susam je dobar izvor proteina, koji postaje još bolji kada se proprži ili ispeče.
Rezime
Susam:
- Predstavlja savršen izvor proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana
- Odličan je izvor nekoliko vitamina iz B grupe
- Snižava holesterol i trigliceride
- Snižava visok krvni pritisak
- Štiti od srčanih bolesti i moždanog udara
- Dobar je za kosti
- Bogat je antioksidantima
- Konzumira se kao dodatak jelima i pecivima
- Može se jesti sirov, propržen ili prepečen
- Od susama se pravi zdravo susamovo ulje